Υπό στρατιωτικό νόμο η Αίγυπτος


«Ο στρατός θα δώσει λύσει στα αδιέξοδα της Αιγύπτου»

Ιούλιος 3, 2013.
Defence Minister General Abdel Fattah al-Sisi has declared Supreme Constitutional Court president Adly Mansour as interim president of Egypt as part of a transitional road map, practically eliminating President Mohamed Morsy from office. Ο υπουργός Άμυνας Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τοποθέτησε ως προσωρινό πρόεδρο στην Αίγυπτο,  τον πρόεδρο του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, Άντλι Μανσούρ, ως μέρος μιας μεταβατικής εξουσίας, καταργώντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μούρσι από τη θέση του.


Στο μεταξύ,  στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την οικία του Μοχάμεντ Μούρσι, έχουν τοποθετήσει συρματοπλέγματα γύρω από αυτήν , καθώς τεθωρακισμένα οχήματα έχουν στηθεί περιμετρικά της.
Με δήλωσή του ο Αιγύπτιος στρατηγός ελπίζει με το στρατό να εξαλείψει το πολιτικό αδιέξοδο στην Αίγυπτο, μετά από τις τεράστιες διαδηλώσεις εναντίον του Μούρσι, αναγγέλλοντας  τη διεξαγωγή νέων εκλογών.
Στην τηλεοπτική ομιλία του, αργά την Τετάρτη, ο αλ Σίσι, δήλωσε ότι αναστέλλεται το ισχύον Σύνταγμα, τοποθετεί τον επικεφαλής του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου από τις εκλογές. Διακομματική επιτροπή  θα συσταθεί για να προτείνει τροποποιήσεις στο σύνταγμα που θα οριστεί.
Ο Σίσι τόνισε ότι ο στρατός είχε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για τη συγκράτηση των πολιτικών παθών και εντάσεων και την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης από τον παρελθόντα Νοέμβριο, αλλά  ότι οι προσπάθειες του απορρίφθηκαν από την προεδρία.
Ο Σίσι κατηγόρησε τον Μούρσι ότι αγνόησε στην ομιλία του την Τρίτη τα λαϊκά αιτήματα. Κάλεσε τους διαδηλωτές  στους δρόμους να παραμείνουν ειρηνικοί, τονίζοντας ότι κάθε παραβίαση του νόμου θα  εξετάζεται κατά περίπτωση από την αστυνομία, σημειώνει η αιγυπτιακή on line εφημερίδα  «Ανεξάρτητη Αίγυπτος».
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr