Το Ιράν ζήτησε από τη Μόσχα την κατασκευή άλλου ενός πυρηνικού εργοστασίου


Ιούλιος 3, 2013.

Τεχεράνη.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας και απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν.


Τη απόφασή του αυτή ο Αχμαντινεζάντ τη γνωστοποίησε στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν συζητήσει με τους Ρώσους αρμόδιους αξιωματούχους για την κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού στο Ιράν.

Ο Ιρανός πρόεδρος είπε ότι το εργοστάσιο στο Μπουσέρ είναι ένα σύμβολο της «εποικοδομητικής εμπλοκής» μεταξύ της Τεχεράνης και της Μόσχας, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές μπορούν να αναπτύξουν αυτό το μοντέλο, για την παραγωγή νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας στη χώρα του.

Ο Αχμαντινετζάντ έφθασε στη Μόσχα τη Δευτέρα το πρωί, για να συναντηθεί με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της 2ης Συνόδου του «Φόρουμ των Χωρών που εξάγουν Φυσικό Αέριο».

Η μέγιστη χωρητικότητα του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ είναι 1.000 MW.
Το Ιράν έχει υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία το 1995, σύμφωνα με την οποία η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού είχε αρχικά προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί το 1999.

Παρ’ όλα αυτά, το έργο έχει επανειλημμένα καθυστερήσει την ολοκλήρωσή του, λόγω της έντονης πίεσης προς τη Μόσχα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε τη φυσική κατασκευή του εργοστασίου το καλοκαίρι του περασμένου έτους, αλλά πήρε άλλο ένα έτος για να φθάσει σταδιακά η πλήρης δυναμικότητα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η ρωσική ‘Πολιτική Επιθεώρηση’ επικαλούμενη το ιρανικό ‘Farsnews’.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr