ΥΠΕΞ Τουρκίας κατά δηλώσεων Γενικού Εισαγγελέα Αρμενίας


«Κανείς δεν έχει τολμήσει να απαιτήσει εδάφη από την Τουρκία»

Ιούλιος 13, 2013.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολίασε τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα της Αρμενίας, Αγκβάν Χοβσεπιάν ότι οι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915, θα πρέπει να λάβουν χρηματική αποζημίωση και

 στην Αρμενική Αποστολική  Εκκλησία (AAC) θα πρέπει να  επιστραφούν οι εκκλησίες  που σώθηκαν ως εκ θαύματος, καθώς και οι εκκλησιαστικές ιδιοκτησίες γης.

Ως απάντηση,  στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών εκφράζεται ο «θυμός» του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Αρμένη Δικαστή, Αγκβάν Χοβσεπιάν.

Επισημαίνεται ότι μια τέτοια θέση είναι αντίθετη προς τις υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Αρμενία κατόπιν των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, και ότι η απαίτηση αυτή εκφράζει μόνον τους κυρίαρχους κύκλους της Αρμενίας.

«Κανείς δεν έχει τολμήσει να απαιτήσει τουρκική γη», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Λεβέντ Γκουμρουκσού, είπε ότι οι δηλώσεις αυτές που έγιναν από υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Εισαγγελίας  της Αρμενίας, αντικατοπτρίζει την «προβληματική σκέψη της Αρμενίας για τις αρμενο-τουρκικές σχέσεις που επιβουλεύεται την ακεραιότητα της Τουρκίας», αναφέρει το  ρωσικό πρακτορείο Ρέγκνουμ επικαλούμενο το Anadolu.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr