‘Dnevnik’: Ο Γκρούεφσκι έστειλε επιστολή στο Σαμαρά


Για να συζητήσουν μέσα στην εβδομάδα


Ιούλιος 3, 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η νοτιοσλαβική εφημερίδα «Dnevnik» ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, Νίκολα Γκρούεφσκι, «απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, στην οποία 


προτείνει τρόπους για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες στη διαφορά του ονόματος της χώρας μας», σημειώνει η εφημερίδα.

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν την αποστολή της επιστολής στην οποία προτείνεται μια συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν – με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή του ο Γκρούεφσκι επισημαίνει προς τον κ. Σαμαρά ότι σε  κάθε περίπτωση από τη συνάντηση θα επωφεληθούν και οι δύο πλευρές και να δοθεί ώθηση να προχωρήσουν  οι συνομιλίες για το όνομα, αφού βρίσκονται σε στασιμότητα, κάτι το οποίο δεν αναμένονταν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Γκρούεφσκι προτείνει τη δημιουργία ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, υπό την αιγίδα του Μάθιου Νίμιτς, όπου θα μιλήσουν για την επίλυση της διαφοράς και να δοθεί η υποστήριξη από τον Σαμαρά να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της FYROM με την ΕΕ.

Ο Γκρούεφσκι επιδιώκει τη στήριξη του Σαμαρά για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμφωνα με αυτόν ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα συμβάλει σε ένα καλύτερο κλίμα για τις δύο χώρες και για την περιοχή, αλλά θα βελτιώσει, επίσης, το κλίμα για την επιτυχή περάτωση του θέματος της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός του νοτιοσλαβικού κράτους, τονίζει ότι οι συνομιλίες θα είναι εντός του πλαισίου της εντολής του κ. Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης και ότι χώρα του ειλικρά επιθυμεί  η Ελλάδα να αποτελέσει έναν σημαντικό συνεργάτη και υποστηρικτή της FYROM για την ένταξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr