Η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από χίλιους ισλαμιστές


Αύγουστος 17, 2013.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Αίγυπτο- Η «Μουσουλμανική Αδελφότητα» καλεί για συνεχείς διαδηλώσεις

Η ισλαμιστική αντιπολίτευση καθόρισε  την Παρασκευή ως «ημέρα οργής» και κάλεσε τους υποστηρικτές της να κάνουν «πορεία εκατομμυρίων» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ενέργειες του αιγυπτιακού στρατού.


Η αιγυπτιακή αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από χίλιους ισλαμιστές που έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις της Παρασκευής αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο το γαλλικό πρακτορείο AFP.

“Ο αριθμός των κρατουμένων μελών της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» έχει φθάσει τα 1.004 άτομα», αναφέρει η δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών. Μόνο στο Κάιρο συνελήφθησαν 558 άτομα.

Εκτός από την πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας. Οι τελευταίες έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών μάχης, μέρος επίσης των διαδηλωτών χρησιμοποίησε πυροβόλα όπλα.

Την Παρασκευή το βράδυ, οι ηγέτες του αιγυπτιακού κινήματος «Μουσουλμανική Αδελφότητα» ζήτησαν από τους υποστηρικτές τους να μην αρκεστούν στη διαδήλωση της Παρασκευής αλλά να συνεχίσουν καθ’ όλη την εβδομάδα διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το βράδυ της 16ης Αυγούστου,  πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την κατάσταση στην Αίγυπτο, η οποία κατέληξε σε μια δήλωση ζητώντας να τεθεί τέλος στη βία.

Πριν από αυτήν, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τα μέρη της σύγκρουσης για ταχείες διαπραγματεύσεις, καταδίκασε την επιβολή έκτακτης ανάγκης στην Αίγυπτο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ανακοίνωσε, επίσης, την ματαίωση της παραδοσιακής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Αιγύπτου.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr