Οι μεταρρυθμίσεις Ερντογάν- καρπός των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους


Σεπτέμβριος 30, 2013.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κλειδί για τη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας με την κουρδική μειονότητα στη χώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δημοσιοποίησε κανόνες που τροποποιούν την απαγόρευσης εισόδου στο τουρκικό κοινοβούλιο των κουρδικών κομμάτων,  θα πρέπει να γίνουν αλλαγές με την κουρδική γλώσσα, που, όμως, δεν θα επιτρέπεται στα δημόσια σχολεία, αλλά θα μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει  στα ιδιωτικά σχολεία.

Η απαγόρευσης στις γυναίκες  να φορούν μαντίλες σε δημόσιους χώρους θα πρέπει επίσης να αρθεί.

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, ένα ιστορικό στάδιο» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Τα κουρδικά ονόματα ενδέχεται να αποκατασταθούν σε πόλεις  της Τουρκίας και η απαγόρευση σχετικά με τα  κουρδικά γράμματα της αλφαβήτας  θα αρθεί, είπε.

Οι μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των καταγγελιών των μειονοτήτων της Τουρκίας, ιδίως των Κούρδων, που μετά από μια ειρηνευτική διαδικασία με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό  Κόμμα – PKK.

Τον Μάρτιο ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK,  Αμπντουλάχ Οτσαλάν, δήλωσε μια ιστορική κατάπαυση του πυρός μετά από παράνομες διαπραγματεύσεων μηνών με την τουρκική μυστική υπηρεσία.

Σε αντάλλαγμα της απόσυρσης των μαχητών του PKK από την τουρκική ενδοχώρα, απαιτήθηκαν τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα και του εκλογικού νόμου, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα και έναν βαθμό αυτονομίας.
Η κίνηση αυτή δημιούργησε ελπίδες για ένα τέλος της –σχεδόν μιας τριακονταετίας- εξέγερσης των Κούρδων στα νοτιανατολικά της Τουρκίας που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40 χιλιάδες ανθρώπους.

Όμως, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την ανάκληση των μαχητών τους, κατηγορώντας την Άγκυρα, ότι απέτυχε να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί.

Ο Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα ότι το εκλογικό όριο του 10% που απαιτείται για την εξασφάλιση εδρών στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας θα πρέπει να αλλάξει, προσθέτοντας ότι  αυτό δεν εισήχθη από  ‘ισλαμογενές’ Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης-AKP.

Η ανακοίνωση των μέτρων για τους Κούρδους αντιμετωπίστηκε με απαισιοδοξία από το φιλοτουρκικό κόμμα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr