Κούρδοι Τουρκίας: Ανεπαρκείς οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από τον Ερντογάν




Σεπτέμβριος 30, 2013.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων  δεν πληροί τις απαιτήσεις του Κόμματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και δεν ανταποκρίνεται στην ειρηνευτική διαδικασία, δήλωσε η αρχηγός του κόμματος, Gülten Kışanak.


Η αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας- BDP,  στην Τουρκία,  Gülten Kışanak,  δήλωσε ότι τα μέτρα που πρότεινε τη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Τουρκίας, δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα, αναφέρει το ρωσικό Ria Novosti.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα παρουσίασε το πολύ-αναμενόμενο πακέτο των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, την διεύρυνση των δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία.

Είχε αναφερθεί ότι:

 τα ιδιωτικά σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στα κουρδικά και
σε ορισμένες πόλεις της Τουρκίας, θα έπρεπε να επιστραφούν οι κουρδικές ονομασίες.

Επιπλέον,

οι αρχές είχαν υποσχεθεί να εγκαταλείψουν τις κυρώσεις για τη χρήση των γραμμάτων της κουρδικής αλφαβήτου,

τα οποία- γράμματα- δεν συμπεριλαμβάνονται  στο τούρκικο σύστημα γραφής.

«Πιστεύουμε ότι υπό την παρούσα κατάσταση του πακέτου (των μέτρων) δεν υπάρχει ανταπόκριση στις απαιτήσεις μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεν ανταποκρίνεται στην ειρηνευτική διαδικασία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αρχηγός του κόμματος.

Η παύση των δραστηριοτήτων των Κούρδων μαχητών, που ξεκίνησε ως μέρος της συμφωνίας το Μάιο, σταμάτησε στις 9 Σεπτεμβρίου, έπειτα από το συμβούλιο της ένωσης των κουρδικών κοινοτήτων, «λόγω της απροθυμίας της τουρκικής κυβέρνησης να λάβει περαιτέρω μέτρα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής διευθέτησης του κουρδικού ζητήματος».

«Το κουρδικό κόμμα υποσχέθηκε να διατηρήσει την εκεχειρία εν αναμονή επί της υπόσχεσης για λήψη μέτρων από την τουρκική κυβέρνηση».

Επισημαίνεται- γράφει το ρωσικό δημοσίευμα- στη διάρκεια της σύγκρουσης Τουρκίας- Κούρδων, έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκατέρωθεν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr