Βαλκάνιοι στην «πολιτιστική πρωτεύουσα του τουρκικού κόσμου»


Σεπτέμβριος 29, 2013.

Εσκισεχίρ.

 Η «Εβδομάδα των Βαλκανίων» θα ξεκινήσει στην ‘Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Τουρκικού Κόσμου’ με την παρουσία του υπουργού επικρατείας των Σκοπίων, Χαντί Νεζίρ, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Ραφέτ Χούσοβιτς και τον υπουργό Περιβάλλοντος του Κοσσυφοπεδίου Μαχίρ Γιαγκτσιλάρ, οι οποίοι έφθασαν στο Εσκισεχίρ το Σάββατο.


Αναφερόμενος στις γιορτές ο υπουργός  των Σκοπίων, Χαντί Νεζίρ είπε ότι η Τουρκία και τα Σκόπια είναι δύο φιλικές χώρες σε όλους τους τομείς. Ο Νεζίρ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στην πραγματικότητα τα τουρκικά σύνορα πηγαίνουν βαθιά στα Βαλκάνια, τα οποία είναι μέρος της ισλαμικής ενδοχώρας και η Τουρκία εκπροσωπεί  το Ισλάμ στα Βαλκάνια».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Χούσοβιτς τόνισε ότι οι σχέσεις Τουρκίας και των Βαλκανίων έχουν κορυφωθεί σε πολλούς τομείς, όπως η οικονομία, η εκπαίδευση, η υγεία και ο πολιτισμός.

«Αν και γεωγραφικά το Μαυροβούνιο και η Τουρκία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρή», είπε ο Χούσοβιτς.

Ο υπουργός του Κοσσσυφοπεδίου, Μαχίρ Γιαγκτσιλάρ,  δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αρκετά ικανοποιημένο από την συνεργασία με την Τουρκία.

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα του Τουρκικού Κόσμου  προτάθηκε κατά την  10η Συνάντηση των ηγετών των τουρκόφωνων κρατών, το 2010 και εφαρμόστηκε τον επόμενο χρόνο.

Η πρώτη εκδήλωση  έγινε στην Αστάνα του Καζακστάν για την περίοδο 2011-12 και μεταφέρθηκε στο Εσκισεχίρ, την κεντρική επαρχία της Τουρκίας, για το έτος 2013-14, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr