Ρωσία: Αποτυχημένη δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Bulava»


Σεπτέμβριος 8, 2013.

Ο στρατός θα προβεί σε άλλες πέντε πρόσθετες δοκιμές του Μπουλάβα- Булава. Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, μετά την αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου στη Λευκή Θάλασσα.


Παρά τη δύσκολη ιστορία της δημιουργίας του, οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε αυτό το όπλο.

Η εκτόξευση του Bulava έληξε άλλη μια φορά ανεπιτυχώς. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Λευκή Θάλασσα. Με το υποβρύχιο ‘Αλεξάντερ Νέφσκι’ εκτοξεύθηκε στο χώρο δοκιμών στην Κούρα της Καμτσάμκας. 

Μετά την εκτόξευση μέσα στο δεύτερο λεπτό της πτήσης υπήρχε μια αποτυχία.
Συνολικά για την έναρξη της εκτόξευσης έγιναν 17 εκκινήσεις, οι επτά ήταν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Μία δοκιμή που είχε γίνει τον Ιούλιο του 2011 ο πύραυλος εκτοξεύθηκε κανονικά, οι δοκιμές που έγιναν για τη μέγιστη απόσταση του Ειρηνικού είχε επίσης επιτυχία. Τότε είχε ειπωθεί ότι θα πάει για μαζική παραγωγή. 

Την Παρασκευή έγινε δοκιμή για εκτόξευση από υποβρύχιο, αλλά ήρθε η απογοήτευση για το Bulava.

Παρά τη δυσκολία της δημιουργία του, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να θεωρούν τον ‘Μπουλάβα’ ένα πολύ ισχυρό όπλο από την άποψη των σχεδιαστικών λύσεων.

Η ακτίνα δράσης του είναι περίπου  9.000 χιλιόμετρα. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει έως και δέκα πυρηνικές κεφαλές με ατομική καθοδήγηση και τη δυνατότητα αλλαγής της διαδρομής εν πτήση. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρόκειται για όπλο υψηλής ακριβείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ο πύραυλος προβλέπεται να φορτωθεί στη νέα σειρά υποβρυχίων που προγραμματίζονται να μπουν σε λειτουργία μετά το 2018, σημειώνει το ρωσικό Βέστι 24.



-




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr