Η Αλ Κάιντα στη Συρία δημιουργεί το «Στρατό του Ισλάμ»


Οκτώβριος 14, 2013.

Σύμφωνα με αραβικές πηγές, στη Συρία γίνονται εντατικές διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των τριών μεγάλων ομάδων τζιχάντ που βρίσκονται ιδεολογικά κοντά στην Αλ Κάιντα για τη δημιουργία ενός Χαλιφάτου.

Η πληροφορία υποκλάπηκε από μια τηλεφωνική συνομιλία ενός ανώνυμου ανώτερου στελέχους, μίας από τις παρατάξεις.


«Ο νέος ενιαίος στρατός τζιχάντ θα ενωθεί κάτω από τη σημαία της Αλ Κάιντα».

Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες γίνονται διαπραγματεύσεις ανώτατων διοικητών του «Ισλαμικού Εμιράτου του Ιράκ και της Συρίας» και της ‘Αχραρ αλ Σαμ’, στο Χαλέπι. Οι οργανώσεις αυτές, καθώς προτείνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες, πρέπει να γίνει ένα μέτωπο κατά του Άσαντ και να ενωθούν σε αυτό και οι «ανεξάρτητοι εμίρηδες».

Μέχρι τώρα, καθορίστηκε ο κοινός στόχος, που είναι η προτεραιότητα ανατροπής του καθεστώτος και η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ομάδων και για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένα κοινό Δικαστικό Συμβούλιο για να διευθετεί και να καθορίζει τους ‘κακούς και τους καλούς’.

Κύριος όρος στο οποίο υπήρξε απόλυτη συμφωνία ήταν  ο αποκλεισμός από το στρατό αυτό οι Χριστιανοί  που καθορίζονται ως αποστάτες και άπιστοι.

Σημειώνεται ότι η ομάδα «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας» ή «Ισλαμικό Εμιράτο του Ιράκ και του Λεβάντε» ιδρύθηκε στις 15 Οκτωβρίου του 2006 από τον Αμπού Ομάρ αλ Μπαγνταντί και ήταν ο διάδοχος της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία.

Η Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ιδρύθηκε στα τέλη του 2011 από τον Αμπού Μοχάμεντ Τζουλάνι. Αυτός δεν παραδέχεται τον Μπαγνταντί και αναγνωρίζει ως αρχηγό τον επικεφαλής της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Και αυτό είναι μια πηγή έντασης μεταξύ τους.

Η οργάνωση «Αχράρ αλ Σαμ» είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική οργάνωση των εξεγερμένων στη Συρία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις  αποτελείται από 25 χιλιάδες μαχητές. Ο επικεφαλής αυτού του στρατού, ο Χασάν Αμπούντ, πριν την έναρξη της συριακής εξέγερσης ήταν έγκλειστος στην περιβόητη φυλακή Σεντνιάγια. 

Είχε ελευθερωθεί με ειδικό διάταγμα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ μαζί με εκατοντάδες άλλους εξτρεμιστές σουνίτες.

Μια άλλη πληροφορία είναι αυτή από την εφημερίδα ‘Αλ Μπαουάμπα» που αναφέρει το «Γενικό Αρχηγείο του Στρατού του Ισλάμ» έχει διοργανώσει μια νέα δομή που απαρτίζεται από δεκάδες αγωνιστές τζιχάντ από τον Καύκασο-Τσετσενία και από το Μαγκρέμπ –βόρεια Αφρική.

Σήμερα ο «Στρατός του Ισλάμ» έχει την παρουσία του σε όλες τις περιοχές της Συρίας, κυρίως στις επαρχίες Χομς και Λατάκεια, σημειώνει η πηγή.



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr