Συρία: Επέστρεψαν 100 χιλιάδες πρόσφυγες από την Ιορδανία


Παιδιά Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό Zaatari

Νοέμβριος 25, 2013.

Επέστρεψαν 100 χιλιάδες  Σύριοι πρόσφυγες, εθελοντικά στη χώρα τους, σύμφωνα με επίσημη πηγή της Ιορδανίας.


Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει μια απροσδιόριστη πηγή που εργάζεται στη διαχείριση των υποθέσεων των προσφυγικών καταυλισμών των Σύρων προσφύγων στο ιορδανικό βασίλειο, η οποία ανέφερε ότι «ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που επιστρέφουν οικιοθελώς στη χώρα τους  από το ξέσπασμα της κρίσης, πριν από δύο χρόνια, ανέρχεται σε περίπου 100 χιλιάδες πρόσφυγες».

Η τάση αυτή βασίζεται στη «Σύμβαση της Γενεύης» που υπογράφηκε το 1951, η οποία προβλέπει το δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν οικιοθελώς στη χώρα τους, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της κατάστασης της ασφάλειας. Η Ιορδανία είναι μέλος του ΟΗΕ και έχει υπογράψει το κείμενο της κατανόησης με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το 1998, όπως αναφέρει η πηγή.

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η Ιορδανία προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει την εθελοντική επιστροφή των προσφύγων στη χώρα τους και με τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ της διαχείρισης των προσφυγικών καταυλισμών των Συρίων και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», σημειώνει το αραβικό Σκάι Νιουζ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr