Η Βουλγαρία δεν είναι ‘Δούρειος Ίππος’ της Μόσχας στην Ευρώπη


«Ο βουλγαρικός λαός, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για τους πολιτικούς, μόνο στα καφενεία»

Νοέμβριος 10, 2013.

Σόφια.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας εκλέχθηκε με άμεση και καθολική ψηφοφορία και έχει περιορισμένες εξουσίες, αλλά αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πολιτικό πρόσωπο.

Ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ- πρόεδρος της Βουλγαρίας, μίλησε για την κρίση στη χώρα.
Είχε προταθεί από ένα μεγάλο πολιτικό κόμμα (GERB)το οποίο τώρα βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αφού το Μάιο έλαβε μόνο μια σχετική πλειοψηφία.


Ο πρόεδρος παρουσιάζει τη άποψή του σχετικά με την κρίση που συγκλονίζει τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο «Le Nouvel Observateur» αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες που γίνονται κατά της κυβέρνησης και τις αναφορές των διαμαρτυρομένων για «Κόκκινη Μαφία» που συνεχίζεται  περισσότερες από 130 ημέρες.

Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: «Ο βουλγαρικός λαός, είναι σαφές ότι δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για τους πολιτικούς, μόνο στα καφενεία.

Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία των πολιτών έχει ξυπνήσει, έχει γίνει πιο ενεργή, συμμετοχική. Ο λαός έχει δείξει δύναμη και κουράγια στην προσπάθειά του να υπερασπισθεί τη θέση του. Βρήκε έναν τρόπο που τους ενώνει.

 Η Βουλγαρία είναι μία χώρα από τις πιο φιλοευρωπαϊκές μεταξύ των μελών της ΕΕ.
 Δυστυχώς ο λαός έχει την αίσθηση ότι τα θεσμικά όργανα δεν παράγουν αποτελέσματα υπέρ τους, αλλά μόνο για μια μειοψηφία προνομιούχων. Ο λαός δεν θέλει τα μονοπώλια, θέλει τη δημοκρατία και ήρθε να διαμαρτυρηθεί με τα παιδιά του, τα εγγόνια του, με τα μωρά στα  καρότσια, με την ευρωπαϊκή σημαία και τη βουλγαρική μαζί.

«Le Nouvel Observateur»: Οι διαδηλωτές κατηγορούν  για ‘κόκκινη μαφία’ αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Τι νομίζετε;

Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: η «Μαφία» δεν έχει ιδιαίτερο χρώμα. Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αυτό που λέμε «μαφία» είναι η ασθένεια της δημοκρατίας και πρέπει να θεραπευθεί. Εάν αποκρύβουμε την αλήθεια, δεν επουλώνουμε την πληγή, αλλά την φουντώνουμε. Είμαι αισιόδοξος γιατί η κοινωνία των πολιτών στη Βουλγαρία έχει κάνει ακριβή διάγνωση και θα μας επιτρέψει να θεραπεύσουμε τη χώρα.

«Le Nouvel Observateur»: Ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Βουλγαρία θα αποτελέσει «Δούρειο Ίππο» της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποια είναι η άποψή σας;

Ρόσεν Πλεβνέλιεφ: Όταν το 2007, ο Ρώσος πρέσβης στις Βρυξέλλες, έκανε αυτή τη δήλωση, περίμενα κάποια αντίδραση από τις αρχές του Υπουργείου Εξωτερικών, από τον Πρωθυπουργό, από το Κοινοβούλιο. Αλλά δεν υπήρξε καμία. Τι είναι το «Δούρειος Ίππος στην Ευρώπη». Όχι, δεν συμφωνώ. Η Βουλγαρία είναι σαφές ότι αποτελεί το ‘Δούρειο Ίππο’  για οποιανδήποτε θέλει να έρθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βούλγαροι είναι από πιο φιλικούς πολίτες της ΕΕ και είναι υπερήφανοι για αυτό, είναι ενωμένοι σε αυτό το θέμα.

... Η ταυτότητά μας  είναι φιλοευρωπαϊκή. Φυσικά για τη Ρωσία, η Βουλγαρία έχει στρατηγική σημασία.

Ήμουν  ο πρώτος πρόεδρος που είπαν ανοιχτά για το ιστορικό γεγονός ότι οι Βούλγαροι Κομμουνιστές έκαναν την προσφορά προς το Κρεμλίνο να γίνει η 16η δημοκρατίας της Σοβιετικής Ένωσης.

Δεν πρέπει να αποσιωπούμε στα ιστορικά γεγονότα, ούτε στον Κομμουνισμό, ούτε στον Ναζισμό, αν θέλουμε να μην επαναληφθούν.


(αποσπάσματα από συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο βουλγαρικό Φόκους)
--





Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr