Η τουρκική αντιπολίτευση ζητά να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί


Νοέμβριος 27, 2013.

Μετά από παρόμοιες κλήσεις από το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας MHP - Milliyetçi Hareket Partisi - Κόμμα Εθνικού Κινήματος, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ζήτησε επίσης να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικου Λαϊκού Κόμματος Sinan Aygun, έθεσε το ερώτημα στο τουρκικό Κοινοβούλιο,  γιατί η Αγία Σοφία δεν μπορεί να γυρίσει σε τζαμί, ακολουθώντας την έκκληση  να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος MHP.

Ο βουλευτής και ιστορικός Γιουσού Χαλατζόγλου, πρότεινε για πρώτη φορά να μετατραπεί σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι δεν  υπάρχει καμία νομική βάση για να παραμείνει ως μουσείο.

Έρευνες που έγιναν για την απόφαση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, έδειξαν ότι υπήρξαν διαφορές όσον αφορά την ημερομηνία της έκδοσης του διατάγματος και  πυροδότησαν τον ισχυρισμό ότι η υπογραφή  του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν πλαστή.

Η υπογραφή του διατάγματος της 24ης Νοεμβρίου του 1934 ως Κ. Ατατούρκ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο ιδρυτής της Τουρκίας και πρώτος πρόεδρος δεν είχε λάβει ακόμη το επώνυμο Ατατούρκ κατά την επωνυμία αυτή, και τότε απλά ήταν γνωστός ως  Γκάζι Μουσταφά Κεμάλ, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr