Φόβοι Τουρκίας για επιστροφή Ισλαμιστών ανταρτών στη χώρα


Νοέμβριος 26, 2013.

Αρκετές εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των ξένων  ισλαμικών αποστολών που μάχονται ενάντια στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.


Η συρρίκνωση των θέσεων των ανταρτών στη Συρία και η προέλαση των συριακών δυνάμεων δημιουργεί έναν αυξανόμενο φόβο ότι πολύ σύντομα οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τουρκικής καταγωγής  που θα επιστρέψουν στην Τουρκία, ίσως οργανώσουν επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος.

Ο Αμπού Χουσεΐν από τη Σανλιούρφα, μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερ, δήλωσε ότι από την πόλη του έχουν πάει να πολεμήσουν στη Συρία δεκάδες άνδρες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ‘τζιχαντιστές’ και τόνισε ότι και άλλοι θα φύγουν για τη Συρία συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στο «θεϊκό καθήκον» κάθε ισλαμιστή.

«Αποστέλλουμε στο δρόμο του Αλλάχ, πιστούς Του, για τζιχάντ», δήλωσε ο Αμπού Χουσεΐν, που είναι έμπορος στην πόλη της Σανλιούρφα και οργανώνει αποστολές μαχητών στη Συρία.

Η πόλη αυτή- η αρχαία Έδεσσα της Αντιόχειας-  έχει  μικτό πληθυσμό, Τούρκους, Άραβες και Κούρδους και βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Συρίας.

«Κανείς δεν τους λέει να πάνε να πολεμήσουν. Οι περισσότεροι από αυτούς συγκεντρώνονται σε ομάδες τριών ή πέντε ατόμων και αποφασίζουν να διασχίσουν τα σύνορα μόνοι τους», δήλωσε ο Χουσεΐν.

Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί ανοικτά υπέρ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία που πολεμά να καταλύσει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους βοηθά να περνούν από τα σύνορά της.

Η ανησυχία προέρχεται από την τουρκική αντιπολίτευση που αναφέρει συνέχεια ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές από την Τουρκία έχουν ενταχθεί σε ομάδες της Αλ Κάιντα στη Συρία, όπως είναι η ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’ και το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» , τμήματα των οποίων έχουν αναλάβει τον έλεγχο των περιοχών που συνορεύουν με την Τουρκία.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr