Σκόπια: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βλέπει σενάρια αποσταθεροποίησης της χώρας»


«Τα Σκόπια παίζουν με το ‘φόβο της αποσταθεροποίησης της χώρας΄ για να λάβουν ημερομηνία με την ΕΕ»

Νοέμβριος 26, 2013.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μια σαφή ιδέα για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρώπη και θα συνεχίσει να εργάζεται για αυτήν.


Αυτό ειπώθηκε από την διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάνδρα Κας Γκράνιε, υποδεικνύοντας έτσι,  ότι η Ένωση εργάζεται εντατικά για την υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας, η οποία λήγει το επόμενο έτος.

Η Alexandra Cas Granje  η οποία επισκέπτεται τα Σκόπια, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Φατμίρ Μπεσίμι, υπέγραψε τη χρηματοδοτική ενίσχυση προς το νοτιοσλαβικό κράτος, 28 εκατομμυρίων ευρώ  από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας (IPA 2012).

Η Κας Γκράνιε πιστεύει ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε τα Σκόπια, πρέπει να ανησυχούν για την προοπτική της χώρας, έστω και αν το Δεκέμβριο δεν ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ώστε να λάβει ημερομηνία για διαπραγματεύσεις με την Ένωση.

Ο Μπεσίμι επεσήμανε ότι η καθαρή άποψη για την ευρωπαϊκή διαδικασία απαιτεί  μελέτη και δημιουργικότητα  από τα θεσμικά όργανα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων και τόνισε ότι  η παράταση της ολοκλήρωσης της χώρας δημιουργεί κινδύνους αποσταθεροποίησης της χώρας, ιδιαίτερα μεταξύ των εθνοτήτων.

Η Κας Γκράνιε λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι αυτό είναι ζήτημα των ηγετών των δύο κύριων κοινοτήτων και πρόσθεσε « δεν μπορώ να πω ότι η Επιτροπή βλέπει κάποια σημάδια, ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι από αυτά που είπατε».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr