Η Αίγυπτος απέλασε τον πρέσβη της Τουρκίας

 Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνει την υποβάθμιση της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στο Κάιρο

Νοέμβριος 23, 2013.

Η Αίγυπτος μείωσε το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία και απομάκρυνε τον πρεσβευτή της στο Κάιρο, Χουσεΐν Αβνί Μποτσάλι, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που θεωρήθηκαν ως «προκλητικές», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.


Τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν μετά τη δήλωση του Ερντογάν που έκανε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, την Πέμπτη, ως «προκλητική και αποτελεί παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου». Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταδίκασε τη λειτουργία των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας κατά των  ισλαμιστών υποστηρικτών του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την 14 Αυγούστου στο Κάιρο. Η Άγκυρα αντέδρασε λέγοντας ότι θα λάβει αμοιβαία μέτρα.

Χθες, κλήθηκε ο πρέσβης της Τουρκίας, Χουσεΐν Αβνί Μποτσάλι, στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών και του ανακοινώθηκε ότι η χώρα του παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και κηρύχθηκε ως persona non grata.

Σύμφωνα με δημοσίευμα  της Χουριέτ, ο πρέσβης οφείλει να εγκαταλείψει την Αίγυπτο σε διάστημα τριών ημερών. Η επιστροφή του Τούρκου πρέσβη από το Κάιρο δεν σημαίνει το κλείσιμο της τουρκικής πρεσβείας, απλά γίνεται υποβάθμιση της διπλωματικής αποστολής. Το προσωπικό της πρεσβείας θα συνεχίσει να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους Τούρκους πολίτες της Αιγύπτου.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr