Ο ηγέτης του Κουρδιστάν στηρίζει τον Ερντογάν


Νοέμβριος 16, 2013.

Άγκυρα. Πηγή: Τanjug.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κάλεσε του Κούρδους της Τουρκίας να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Άγκυρα προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη στήριξη  στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Κούρδος αξιωματούχος του Ιράκ επισκέφθηκε την νοτιοανατολική Τουρκία, η οποία κατοικείται από Κούρδους, για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, στη στιγμή που η Άγκυρα έχει οριστικοποιήσει ενεργειακές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων με την ημι-αυτόνομη περιοχή, εν μέσω μιας γενικότερης ανησυχίας σχετικά με τη συμμετοχή των Κούρδων ανταρτών στη σύγκρουση στη Συρία.

«Πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη για μένα. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούσε να την φαντασθεί κανείς πριν από 15- 20 χρόνια. Ο Erdoğan έκανε ένα τολμηρό βήμα», είπε ο Μπαρζανί μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ.

«Θέλω οι Κούρδοι και οι Τούρκοι αδελφοί να υποστηρίξουν την ειρηνευτική διαδικασία», σημειώνει το Τανγιούκ επικαλούμενο το Ρόιτερ.

Οι Κούρδοι συνήθως περιγράφονται  ως η μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στον κόσμο χωρίς το δικό τους κράτος, με περίπου 30 εκατομμύρια μέλη, που συγκεντρώνονται  σε ορισμένες περιοχές της Τουρκίας, του Ιράν, της Συρίας και του Ιράκ.
Παρά το γεγονός ότι η μερική αυτονομία στο Ιρακινό Κουρδιστάν έγινε από το 1991, οι προσδοκίες των Κούρδων για αυτονομία παρεμποδίζονταν από την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν.

Ο Ερντογάν  κατά την επίσκεψη του Μπαρζανί στην Τουρκία είπε ότι αυτή αποτελεί «στέμμα» των προσπαθειών του για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) κατά του τουρκικού κράτους, που είχε μέχρι σήμερα 40.000 θύματα.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Κούρδων ανταρτών και των τουρκικών στρατευμάτων και η υποχώρηση των ένοπλων Κούρδων στο Ιράκ. Ωστόσο, ορισμένα τμήματα παρέμειναν στην Τουρκία μετά τον ισχυρισμό των ανταρτών ότι η Τουρκία δεν  τηρεί την συμφωνία.

Προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις, ήταν η απαίτηση του PKK για βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Κούρδου ηγέτη, Abdullah Öcalan,αλλά, και η εγγύηση για την αλλαγή του Συντάγματος καθώς και η επιλογή ενός τρίτου μέρους που θα επιβλέπει τη διαδικασία.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Μπαρζανί μπορεί να επηρεάσει τους Κούρδους της Τουρκίας και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr