Μυστική συμφωνία Ρωσίας – Αιγύπτου για βάση στο Πόρτ Σάιντ;


Νοέμβριος 10, 2013.

Συγκεχυμένες πληροφορίες κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης της Μέσης Ανατολής για συμφωνία Αιγύπτου Ρωσίας.

Έτσι, το ιορδανικό πόρταλ ‘Σαράγια’ επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» δημοσίευσε λεπτομέρειες μιας  μυστικής συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Αιγύπτου.


Η ιστοσελίδα επιβεβαιώνει την ύπαρξη της συμφωνίας και σημειώνει ότι η Ρωσία θα πουλήσει στην Αίγυπτο «κάθε είδους όπλων, χωρίς περιορισμούς», που αφήνεται στην επιλογή των Αιγυπτίων, συνολικής αξίας 4 δις δολαρίων.

Τις ίδιες πληροφορίες δημοσίευσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, αναφερόμενο στον παλαιστινιακό Τύπο.  Η δημοσίευση αναφέρει ότι τα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια της Αιγύπτου θα καταβληθούν από ένα τρίτο μέρος «κάποιο κράτος του Κόλπου».

Στο πλαίσιο της «ιστορικής συμφωνίας» προβλέπεται η παροχή προς τη Ρωσία ναυτικής βάσης στο Πόρτ Σάιντ και το Σουέζ.

Αναφέρετε, επίσης, ότι η Αίγυπτος απέρριψε προσπάθειες των Αμερικανών να διαταράξουν τις συζητήσεις με τη Ρωσία που είχαν ως αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Αιγύπτιοι δεν μπορούν να συγχωρέσουν την Αμερική για τις παρεμβάσεις της στις εσωτερικές υποθέσεις της και την υποστήριξη που παρείχαν προς τη «Μουσουλμανική Αδελφότητα» και τον Μοχάμεντ Μόρσι.

Την ίδια στιγμή, μία από τις κορυφαίες εφημερίδες της Αιγύπτου, η ‘αλ Ουατάν’ επικαλούμενη δημοσίευμα της ισραηλινής Debka αναφέρεται και αυτή σε επικείμενη ρωσική βάση στα μεσογειακά παράλια της Αιγύπτου, δίχως, όμως, η πληροφορία αυτή να επιβεβαιώνεται από τις αιγυπτιακές αρχές.

--


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr