Αλβανία: Καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2014


 

Δεκέμβριος 17, 2013.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφοροποιήθηκαν σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή στην Αλβανία του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, παρ’ όλο που αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

Ενώ οι περισσότεροι έχουν ταχθεί υπέρ, διπλωματικές πηγές, όπως ανέφερε η ‘VOA’, πέντε κράτη μέλη, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες και η Δανία, πρότεινα στην απογευματινή συνεδρίαση σήμερα,  μια αλλαγή στο σχέδιο του κειμένου των συμπερασμάτων,  όπου ζητείται το θέμα της Αλβανίας να εξετασθεί τον επόμενο Ιούνιο.

 Αυτό που ξεχωρίζει σε αυτήν την πρόταση είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεούται να υποβάλλει νέα έκθεση για την Αλβανία, παρόλο που η ίδια είχε δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τις Βρυξέλλες, σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι αρχηγοί των κρατών με τους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών, αλλά αυτοί αναμένεται να ακολουθήσουν τη στάση των υπουργών Εξωτερικών, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

--


 

 
 © Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr