Επιφυλάξεις Άνγκελα Μέρκελ για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ


Δεκέμβριος 18, 2013.

Στην πρώτη ομιλία της  κυβέρνησης, η Γερμανία Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος στην ευρωπαϊκή πολιτική, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη διαδικασία της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας.


Η Αλβανία, κατά την άποψη της Καγκελαρίου, δεν πρέπει να ελπίζει σε ενταξιακές συνομιλίες. Η πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος-CDU,  τόνισε ότι για την Αλβανία επείγουν περαιτέρω νομοθετικές μεταρρυθμίσεις.

Η Γερμανία και η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση των Τιράνων στις προσπάθειες της για μεταρρυθμίσεις, ιδίως όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Από την άλλη πλευρά, η Μέρκελ, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα, εξήραν την εμφανή πρόοδο της Σερβίας, στη διαδικασία της προσέγγισης με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι σημαντικό ότι τον Ιανουάριο ενδέχεται η Σερβία να αρχίσει ενταξιακές συνομιλίες, όπως είπε η Μέρκελ.

Πριν από μία ημέρα, οι υπουγοί των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες συνέστησαν καθυστέρηση της διαδικασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.

Σχετικά, θα αποφασισθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, δήλωσε: «Είμαι βέβαιος ότι είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου τον Ιούνιο», σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr