Τουρκία: Ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης ενδέχεται να παραδώσει τη αρχηγία του κόμματος


Δεκέμβριος 20, 2013.

Κωνσταντινούπολη.

Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος- CHP,  Κεμάλ Κιλισντάρογλου, δήλωσε ότι ενδέχεται να παραιτηθεί για ανοίξει ο δρόμος για τον υποψήφιο δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Μουσταφά Σαρίγκουλ, να αναλάβει το κόμμα.


Ο Μουσταφά Σαρίγκουλ που είναι μέλος του CHP, είναι σήμερα δήμαρχος της Δήμου Σισλί της Κωνσταντινούπολης και έχει ορισθεί να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ανταγωνιζόμενος με τον υποψήφιο του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (AK), δήμαρχο Καντίρ Τοπμπάς, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο Κιλισντάρογλου σε συνέντευξή του στην Huffington Post  δήλωσε ότι «δεν κάνω πολιτική για να έχω μια συγκεκριμένη θέση. Είμαι στην πολιτική για το καλό της χώρας, για την ανάπτυξη και τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό της. Δεν είμαι ερωτευμένος με την καρέκλα μου».

Παρά το γεγονός ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές  προβλέπονται για τον Ιούνιο του 2015,  η δεκαετής μακρά παραμονή στην εξουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάζει σημεία κάμψης, αφού ορισμένοι από τους υπουργούς του κόμματος AK,   έχουν μπλεχτεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που βγήκε στο φως αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος κέρδισε τις τελευταίες γενικές εκλογές με το 50% των ψήφων, πολύ μπροστά από τον αντίπαλό του, Κιλισντάρογλου, έχει αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική του σταδιοδρομία , το τρέχον έτος, καθώς το 50% που δεν τον ψήφισε έχουν αφήσει κατά μέρος τις διαφορές τους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στον Ερντογάν, ο οποίος θεωρούν ότι διαβρώνει τις παραδοσιακές κοσμικές αξίες της χώρας.

Ο Ερντογάν έχει χάσει την υποστήριξη του θρησκευτικού ηγέτη, Fethullah Gulen ο οποίος από την αυτοεξορία του στις ΗΠΑ, έχει μεγάλη επιρροή στο θρησκευτικό κίνημα στην Τουρκία, που είναι γνωστό ως ‘Hizmet’.

Αυτό ήρθε μετά από μια αψιμαχία μεταξύ του Κόμματος του Ερντογάν -AK,  και του κινήματος Γκιουλέν, σχετικά με τη θέση της κυβέρνησης κατά κύριο λόγο στην εξωτερική πολιτική.

Η κυβέρνηση του Ερντογάν πρότεινε πρόσφατα το κλείσιμο σχολείων παραπαιδείας στη χώρα, από τα οποία το κίνημα κερδίζει ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του.
Πολλοί υποστηρικτές του κόμματος ΑΚ, έχουν την υποψία ότι οπαδοί του Γκιουλέν, έχουν διεισδύσει σε μεγάλο βαθμό στο τουρκικό νομικό σύστημα και στο ίδιο το κόμμα ΑΚ. Επιπλέον, πιστεύουν ότι αυτοί διέταξαν την επιδρομή και τη σύλληψη των 52 κορυφαίων επιχειρηματιών και γραφειοκρατών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ως μια προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Οι οπαδοί του Γκιουλέν, αναμένεται, επιπρόσθετα, να υποστηρίξουν τον Μουσταφά Σαρίγκουλ στην προεκλογική του εκστρατεία για το δημαρχιακό θώκο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Κιλισντάρογλου, ο οποίος καλεί συνεχώς τον Ερντογάν να παραιτηθεί, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους του κινήματος Γκιουλέν σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αρνήθηκε ό Κιλισντάρογλου ότι συνωμότησαν  μαζί κατά του κόμματος ΑΚ, λέγοντας: «Είμαστε με όλες τις ομάδες που καταπιέζονται από την κυβέρνηση».
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα υποστηρίξει τα σχολεία τα οποία προτίθεται να κλείσει ο Ερντογάν.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το CHP ήταν, και σε κάποιο βαθμό εξακολουθεί να είναι προσανατολισμένο και πιστό  στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η σκληρή του στάση σχετικά με τη θρησκεία, το έκανε να χάσει την υποστήριξη των Τούρκων ψηφοφόρων και την πρώτη θέση στην πολιτική σκηνή, αφού έχασε και τους οπαδούς του κινήματος Γκιουλέν που υποστήριξε το κόμμα του Ερντογάν.

Ο Μουσταφά Σαρίγκουλ, όμως, περιγράφει τον εαυτό του ως ‘ημι-θρησκευτικό ηγέτη’, προσθέτοντας σε ένα βαθμό τη (μουσουλμανική) θρησκεία στο κόμμα, καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό για τους Τούρκους και κυρίως για τους συντηρητικούς της κεντρικής Ανατολίας.

Αν και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι ένα κεντρο-αριστερό κόμμα, εντούτοις, είναι το μόνο κόμμα που έχει πραγματικές πιθανότητες να αμφισβητήσει τον Ερντογάν και να προσελκύσει  μερίδα δεξιών κοσμικών ψηφοφόρων στο CHP.



--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr