Νταβούτογλου στην Αρμενία: Ο διωγμός των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μια απάνθρωπη πράξη


Με το σύνθημα 'Stop Denial of Turkish History' υποδέχθηκαν οι Αρμένιοι των υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στο Γερεβάν.

Δεκέμβριος 13, 2013.

Γερεβάν- Αρμενία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χθες,  στην πρωτεύουσα της Αρμενίας-Γερεβάν, δήλωσε ότι ο διωγμός των Αρμενίων κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν μια ‘απάνθρωπη’ πράξη.

«Νομίζω ότι η μαζική απέλασεη ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος και απάνθρωπη πράξη», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,  τόνισε ότι η Άγκυρα δεν εγκρίνει την απέλαση των Αρμενίων και κάλεσε την αρμενική πλευρά να δείξει πολιτική ευελιξία, ώστε να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Μετά από συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του, Έντουαρτ Ναλμπαντιάν, ο Νταβούτογλου προέτρεψε ότι η συμφιλίωση θα πρέπει να γίνει στη βάση της «αμοιβαίας μνήμης».

Κατά τη διάρκεια του 1915-1917, η αρμενική κοινότητα στην Τουρκία υποβλήθηκε σε μαζικές δολοφονίες και σε διωγμό.

Υπολογίζεται  ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι ήταν θύματα των δολοφονιών, που οι ιστορικοί την αναγνωρίζουν ως γενοκτονία.

Παρά το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από τους προκατόχους της, απορρίπτει κατηγορηματικά το όρο «γενοκτονία».

-

Σήμερα, 13 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, επισκέπτεται στην Αθήνα, με κύριο θέμα το  κυπριακό πρόβλημα.




Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr