Πρώην επικεφαλής CIA: Η νίκη του Άσαντ, ίσως, η καλύτερη επιλογή για τη Συρία


Δεκέμβριος 13, 2013.

Ουάσιγκτον.

Η θρησκευτική αιματοχυσία στη Συρία, αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και μια νίκη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, θα μπορούσε να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα, είπε ο πρώην επικεφαλής της CIA την Πέμπτη.


Η Ουάσιγκτον είχε καταδικάσει τη συμπεριφορά του Άσαντ κατά τη σύγκρουση, απειλώντας τον με επέμβαση, αφού είχε κατηγορηθεί για στόχευση σε αμάχους με τα χημικά όπλα και είχε ζητήσει την παραίτησή του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διέθεσαν, επίσης, εκατομμύρια δολάρια σε «μη θανατηφόρα» βοήθεια, σε κάποιες από τις ομάδες των ανταρτών για να πολεμήσουν κατά του Άσαντ.

Ωστόσο, ο Michael Hayden, απόστρατος στρατηγός της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, που μέχρι το 2009, ήταν επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών- CIA, δήλωσε ότι μια νίκη των ανταρτών δεν είναι ένα από τα τρία πιθανά αποτελέσματα που προβλέπει για τη σύγκρουση.

«Η τρίτη επιλογή είναι ο Άσαντ να κερδίζει», είπε ο Χάιντεν στο ετήσιο συνέδριο εμπειρογνωμόνων για την τρομοκρατία στο Jamestown Foundation.

«Και πρέπει να σας πω αυτή τη στιγμή, όσο άσχημα και αν ακούγεται, είμαι αυτός που κλίνει προς την τρίτη επιλογή, ως την καλύτερη από τις τρεις, από τις άλλες άσχημες πιθανές εκβάσεις», είπε.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση γίνεται ολοένα και ισχυρότερη μεταξύ των ακραίων σουνιτών και φατριών σιιτών.

Οι ομάδες των ανταρτών κυριαρχούνται από σουνίτες μουσουλμάνους, ενώ ο Άσαντ συνοδεύεται κατά κανόνα από τους Αλεβίτες της Συρίας, του Σιίτες και τις χριστιανικές μειονότητες.

Μια δεύτερη εξέλιξη, την οποία θεώρησε ως πιο πιθανή ο Χάιντεν, είναι «η διάλυση της Συρίας» και το τέλος του ενιαίου κράτους με τα σύνορα που καθορίστηκαν με συνθήκη του 1916 μεταξύ της γαλλικής και βρετανικής αυτοκρατορίας.

«Αυτό σημαίνει, το τέλος της «συμφωνίας Sykes-Picot», που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνηση όλα τα τεχνητά κράτη που δημιουργήθηκαν μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε.

[Ο Βρετανός διπλωμάτης Mark Sykes και ο Γάλλος ομόλογός του, Francois Georges Picot, διαίρεσαν τη Μέση Ανατολή σε ζώνες επιρροής, που αργότερα αποτέλεσαν τα σύνορα των ανεξάρτητων αραβικών κρατών]

Η διάλυση της Συρίας και η ανακατανομή της περιοχής θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ, προειδοποίησε ο  Χάιντεν.

«Φοβάμαι πολύ τη διάλυση του κράτους. Θα αποτελούσε μια de facto διάλυσης της Συμφωνίας Sykes-Picot και θα παρουσιαστεί ένας νέος ακυβέρνητος χώρος στο σταυροδρόμι του πολιτισμού».

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Συρία είναι μια σουνιτική φονταμενταλιστική εξαγορά ενός  σημαντικού μέρους της γεωγραφίας της Μέσης Ανατολής, με επιδίωξη την αλλαγή του κράτους της Συρίας και της Ανατολικής Μεσογείου, όπως την ξέρουμε».

Οι μάχες ξέσπασαν στη Συρία, στις αρχές του 2011, όταν ο Άσαντ ξεκίνησε την καταστολή των διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας και έχει εξελιχθεί, από τότε, σε πλήρη εμφύλιο πόλεμο, που έχει στοιχίσει σε περίπου  126 χιλιάδες ζωές.

Ο Άσαντ, που υποστηρίζεται από το Ιράν και τη λιβανική πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ,  αντιμετωπίζει διαφορετικές ομάδες  φατριών των σουνιτών, οι οποίες ολοένα και περισσότερο κυριαρχούνται από σκληροπυρηνικές ομάδες τζιχαντιστών.

--
Πηγή: Reuters



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr