Φιλοκουρδικό Κόμμα: Το τουρκικό κράτος πρέπει να σέβεται τον Οτσαλάν


Δεκέμβριος 2, 2013.

Ο συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος της Ειρήνης και Δημοκρατίας – BDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε ομιλία του, τόνισε ότι  το ζήτημα των Κούρδων έχει αντικατασταθεί  από την ένοπλη δράση, σε συζητήσεις και αυτό θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής αλλά και σε όλον τον κόσμο.


Ο Ντεμιρτάς είπε ότι η τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του κουρδικού, έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους με πρωτοβουλία του ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι, και αν ακόμη σήμερα, δεν έχουν υπάρξει απτά αποτελέσματα, «θα έρθει η μέρα, όπου αυτά θα γίνουν ορατά από όλους».


Η Μέση Ανατολή είναι καζάνι που βράζει

Ο Κούρδος ηγέτης πρόσθεσε ότι η πολιτική δεν μπορεί να βασίζεται στην ελπίδα και την προσδοκία.

«Σήμερα στη Μέση Ανατολή υπάρχει ένα καζάνι που βράζει, αν αφαιρεθεί αυτή η διαδικασία θα σημάνει και το τέλος του διαλόγου. Εμείς θα κάνουν ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε  το πέρας του διαλόγου».

Η συμφωνία τουρκικού κράτους- Κούρδων

Ο Selahattin Demirtaş υπενθύμισε ότι το μανιφέστο του αρχηγού του PKK, Abdullah Öcalan,  η «Δημοκρατική Απελευθέρωση και η Ελεύθερη Ζωή « που αναγνώστηκε στο Ντιγιαρμπακίρ κατά τη διάρκεια του Νεβρόζ (νέου έτους) είχε προκύψει ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας με το κράτος.

«Ο Οτσαλάν διακοίνωσε σε αυτό το Νεβρόζ την εξεύρεση λύσης στη Μέση Ανατολή. Τόσο ο κουρδικός λαός, όσο και ο τουρκικός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφαση ήταν αποτέλεσμα μιας συμφωνίας».

Ο Ντεμιρτάς αναφέρθηκε στα λόγια του Οτσαλάν:  Εμείς εμπλεκόμαστε σε μια διαδικασία από την οποία δεν έχουμε χάσει κανέναν και αυτό είναι σημαντικό.

Η παύση της σύγκρουσης δεν έγινε μόνο από τον Ερντογάν

Ο Κούρδος ηγέτης του BDP, κατηγόρησε τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι βλέπει τον εαυτό του συνεχώς ως μοναδικό παράγοντα στη διαδικασία.

Πρόσθεσε: «Σήμερα ο πρωθυπουργός λέει ότι οι μητέρες δεν κλαίνε πια για τα παιδιά τους, αλλά δεν αναφέρεται στην συμβολή του Οτσαλάν σε αυτό.

 Σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν έπαιξαν ρόλο ο Οτσαλάν και το κόμμα BDP;
Αυτή η ανισορροπία πρέπει να σταματήσει.

Δεν αποφάσισε ο Ερντογάν, αλλά από κοινού με τον Οτσαλάν και το BDP, και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί.

Να αλλάξουν οι συνθήκες κράτησης του Οτσαλάν

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, απευθυνόμενος στις τουρκικές αρχές τόνισε:

«Οι συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν πρέπει να βελτιωθούν. Πρέπει να αντιμετωπίζεται ως άτομο με σεβασμό. Οι αρχές έχουν επίγνωση της αποστολής του κουρδικού λαού και η όλη διαδικασία με το PKK είχε εναποτεθεί στον Οτσαλάν. 

Πρέπει να τον εκτιμούν. Ως εκ τούτου, το κράτος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο της αντιμετώπισής του. Μπορούν να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, ενώ βρίσκεται ο ηγέτης των Κούρδων σε μια τέτοια μεταχείριση;


Χάουαρ
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr