Πρώην ΥΠΕΞ Σκοπίων: Τα Σκόπια πρέπει να συμφιλιωθούν με την Ελλάδα




…ενώ πρώην πρέσβης ζητά εκ νέου προσφυγή στη Χάγη...

Ιανουάριος 2, 2014.

Το νοτιοσλαβικό κράτος πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία συμφιλίωσης με την Ελλάδα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντένκο Μαλέσκι- Денко Малески. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι πρέπει να αλλάξει η στρατηγική για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος, σύμφωνα με την Deutsche Welle στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.


«Η καλύτερη επιλογή για τους δύο λαούς των δύο χωρών- είναι η νοτιοσλαβική πλευρά να ξεκινήσει μια σοβαρή διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ των δύο χωρών, αυτό το οποίο προσπαθήσαμε να κάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν η άλλη πλευρά είχε προτείνει, ανεπιτυχώς, το ‘γερμανο-πολωνικό μοντέλο ειρήνης’.

»Φυσικά, μια τέτοια στροφή στις πολιτικές των δύο χωρών, απαιτεί μια προθυμία για συμβιβασμό, σχετικά με τη σκοπιανή πλευρά και την προθυμία μια μεγάλης χειρονομίας συμφιλίωσης από την Ελλάδα», δήλωσε ο Μαλέσκι, ο οποίος τονίζει την «ανάγκη οι δύο πλευρές να υποστηρίξουν το ‘σπάσιμο’ της «παγωμένης σύγκρουσης- όχι μόνο της τελευταίας 20ετίας, αλλά της κατάστασης που υπάρχει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα. Έτσι ώστε, να σπάσει το τείχος της δυσπιστίας και της εχθρότητας και να ανοίξει ένα  νέο κεφάλαιο, ευρωπαϊκό, αμοιβαίας φιλίας μεταξύ των δύο λαών».

Ο Μαλέσκι κρίνει ότι μια τέτοια συμπεριφορά- μια μεγάλη χειρονομία συμφιλίωσης, θα πήγαινε σε μια χώρα που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώην πρέσβης ζητά ξανά το Δικαστήριο της Χάγης για ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αντίθετα,  ο πρώην πρέσβης Ρίστο Νικόφσκι- Ристо Никовски, πιστεύει ότι η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων, και θα πρέπει αυτά να κάνουν μια νέα κίνηση, ώστε να ξεκινήσει μια νέα επιθετική στρατηγική.

Η επιθετική στρατηγική

«Κατ’ αρχάς θα πρέπει να κινήσουμε νέα διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου της Χάγης, με μια απόφαση του Δικαστηρίου για το κλείδωμα του ΝΑΤΟ και τώρα χρειαζόμαστε μια νέα απόφαση για το μπλοκάρισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Αναμφισβήτητα  μια νέα ετυμηγορία θα έχει τρομερό βάρος σε όλους- στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες- και κάθε παραβίασή της θα σημάνει άρνηση της διεθνούς έννομης τάξης. Με τη νέα απόφαση, η οποία θα είναι απολύτως υπέρ μας, το φορτίο αυτό θα διπλασιασθεί και θα τεθεί ενώπιον ενός τετελεσμένου γεγονότος, λειτουργώντας ενισχυτικά στη θέση μας.

»Επίσης, θεωρώ ότι η πρόταση του Γκιόργκι Ίβανοφ,  για αναζήτηση λύσης στα Ηνωμένα Έθνη με βάση (με σεβασμό) στην ετυμηγορία της Χάγης και με την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω της – όπως αποδείχθηκε- ανεπιτυχούς εικοσαετούς μεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς.
»Είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από το μηδέν, διότι δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τα γεγονότα είναι στο πλευρό μας», είπε ο Νικόφσκι, σύμφωνα με το Πλας ίνφο που επικαλείται την Deutsche Welle.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr