Συγκατάθεση Κύπρου σε Ρωσία για χρήση στρατιωτικών βάσεων στο νησί



Ιανουάριος 11, 2014.

Οι κυπριακές αρχές έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη Ρωσία για χρήση στρατιωτικών βάσεων σε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στο νησί, όπως γράφει η «Cyprus weekly».
Συγκεκριμένα οι αρχές επιτρέπουν στα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» που βρίσκεται κοντά στην Πάφο. Συμφωνία για τη συνεργασία αυτή, ακόμη, δεν έχει υπογραφεί.


Την Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εξωτερικών, υπέβαλε πρόταση για να βοηθήσει τη Ρωσία στον τομέα αυτόν, στο υπουργικό συμβούλιο.

Το τελευταίο έδωσε τη συγκατάθεσή του για τα ρωσικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων να προσγειώνονται στην κυπριακή αεροπορική βάση, αλλά, μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις αποθήκες της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου».

Το Μάρτιο του 2013, ο υπουγός Άμυνας Φωτίου και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σόιγκου, συζήτησαν το ενδεχόμενο  να επιτρέψει η Κύπρος τα ρωσικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση της και τα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέρχονται στο λιμάνι της Λεμεσού.

Το ίδιο θέμα είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδης με το Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αγία Πετρούπολη, τον περασμένο Ιούνιο.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr