Τουρκία: Λογόκριναν ομιλία του Μπουλεντ Αρίντς για τη λέξη «Κουρδιστάν»


Ιανουάριος 11, 2014.

Κατά την επίσκεψη του, πρόσφατα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, είχε αποκαλέσει την «κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ» ως ‘Κουρδιστάν’. 


Το ίδιο έπραξε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπουλέντ Αρίντς, στην προεκλογική επίσκεψή του,  αλλά η ομιλία του  που είχε αναφορά στη λέξης ‘Κουρδιστάν’, λογοκρίθηκε (κόπηκε) από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και από την κρατική τηλεόραση TRT.

Σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος,  για τη λογοκρισία,  η Γενική Διεύθυνση της Τουρκικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, απάντησε ότι η επίσημη ονομασία της βόρειας περιφέρειας του Ιράκ δεν είναι «Κουρδιστάν», αλλά «Περιφερειακή Διοίκηση στο Βόρειο  Ιράκ» ή ακόμη «Ιρακινή κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση» κ.ο.κ.

 Ο ίδιος ο Αρίντς είπε ότι στο «βόρειο τμήμα του Ιράκ, έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία ορισμένες εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις, στο πλαίσιο διάφορων πλατφορμών» και ονομάζεται, κυρίως,  «κουρδική περιοχή του Βόρειου Ιράκ», και η επίσημη γραμμή την οποία ακολουθούν οι οργανισμοί ενημέρωσης του κράτους, είναι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, την οποία ακολουθεί και ο υπόλοιπος Τύπος και οι τηλεοράσεις.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr