Τουρκία: Το σύστημα Ραντάρ του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιείται από το Ισραήλ


Ιανουάριος 15, 2014.

Η Τουρκία δέχθηκε διαβεβαιώσεις ότι το σχεδιασμένο για το ΝΑΤΟ αντιπυραυλικό σύστημα, δεν έχει σχεδιασθεί για την προστασία του Ισραήλ, από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Συμμαχίας,  Alexander Vershbow, την Τετάρτη.


Ο Vershbow είπε ότι οι αντιρρήσεις της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, είναι αποτέλεσμα της σύγχυσης από τα φιλοξενούμενα στην Τουρκία, ραντάρ του ΝΑΤΟ.

 Η Άγκυρα είχε μετριάσει τις ανησυχίες της, μετά την εγκατάσταση, το 2013,  του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot για την προστασία της από τη Συρία.

Ο Ερντογάν είχε εκφράσει την ανησυχία του ότι η ασπίδα του ΝΑΤΟ που φιλοξενείται στην Τουρκία, ενδεχομένως να χρησιμοποιείται ως προστασία για το Ισραήλ έναντι των πυραύλων του Ιράν.

Σε φόρουμ για την Ασφάλεια στο Ισραήλ, ο Vershbow είπε ότι «υπάρχει σύγχυση» στην Τουρκία για τη λειτουργία των νατοϊκών ραντάρ και των αμερικανικών ραντάρ που έχουν εγκατασταθεί στο Ισραήλ για να το βοηθήσουν σε ενδεχόμενη επίθεση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη, ότι κατά κάποιο τρόπο το σύστημα του ΝΑΤΟ είναι εστιασμένο για την προστασία του Ισραήλ και ότι τα εξαρτήματα στις ισραηλινές βάσεις είναι μέρος του συστήματος του ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο ξεχωριστά θέματα», είπε στο Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ σε φόρουμ για Μελέτη Εθνικής Ασφάλειας.

«Έτσι νομίζω ότι το θέμα έχει υποχωρήσει. Μπορεί ακόμη να είναι πρόβλημα ( η εγκατάσταση των ραντάρ του ΝΑΤΟ)  μεταξύ των κατοίκων σε ορισμένες περιοχές, με αντιδράσεις της  κοινής γνώμης, αλλά, νομίζω ότι η Τουρκία τώρα, ως κυβέρνηση, υποστηρίζει την πυραυλική άμυνα».

Η Άγκυρα συμφώνησε να φιλοξενήσει ένα σύστημα ραντάρ, έγκαιρης προειδοποίησης το 2011, ως μέρος του βαλλιστικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, σημειώνει το Dunya Bulteni.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr