Ρόμπερτ Γκέιτς: Λάθος ήταν η διεύρυνση του ΝΑΤΟ


Ιανουάριος 15, 2014.


Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, στο βιβλίο του «Duty: Memoirs of a Secretary at War» σημειώνει ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ένα πολιτικό λάθος.

Καθόρισε ως λανθασμένη την ταχεία έγκριση των πρώην σοβιετικών δορυφόρων- χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία.

«Η διαδικασία έπρεπε να πραγματοποιηθεί αργά. Η συμφωνία των ΗΠΑ με τις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για να 


επιτρέψουν στα στρατεύματα να δημιουργήσουν βάσεις ήταν μια περιττή πρόκληση. Η επίκληση της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θεωρείται απαράδεκτη. Πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι Ευρωπαίοι, για να μην πω για τους Αμερικανούς, να στείλουν τους γιους και τις κόρες τους να προστατεύσουν τη Γεωργία και την Ουκρανία», σύμφωνα με τον Γκέιτς.

Η ίδιος επεσήμανε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ θεωρήθηκε στρατιωτική και πολιτική πράξη για να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Επικρίνεται, ακόμη, η πολιτική που άσκησε ο Μπαράκ Ομπάμα, στο Αφγανιστάν.
Ο Robert Gates ήταν υπουργός Άμυνας από το 2006 έως τον Ιούνιο του 2011.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr