ΥΠΕΞ Σκοπίων: «Η Ελλάδα επιστρέφει σε πιο ριζοσπαστικές θέσεις, για το όνομα»


Ο υπουργός Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων στη συνέντευξη του στην σλαβική τηλεόραση 'Άλφα'

Η Βουλγαρία δεν έχει συμφέρον  να μας εμποδίσει στην ΕΕ

Ιανουάριος 3, 2014.
Σκόπια.

Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις πιο ριζοσπαστικές της θέσεις στη διαφωνία του ονόματος, δήλωσε σε συνέντευξη του ο υπουργός Εξωτερικών του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, στην τηλεόραση «Alpha».


Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση της διαφοράς (δηλαδή: να δεχθεί η Ελλάδα την ονομασία Μακεδονία για τα Σκόπια).
Ο Πόποσκι είπε ότι οι σχέσεις με τη Βουλγαρία, αποτελούν προτεραιότητα για τη διπλωματία του νοτιοσλαβικού κράτους για το 2014.

Στην ερώτηση πως σχολιάζει την «αποχή» στην ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, το Δεκέμβριο, ο Νίκολα Πόποσκι, είπε:

«Νομίζω ότι η Βουλγαρία δεν έχει κανένα συμφέρον να εμποδίσει τα Σκόπια, υπό το πρίσμα ότι αυτό, τη δουλειά την  κάνει θαυμάσια η Ελλάδα. Στο πλαίσιο των σλαβοβουλγαρικών σχέσεων πιστεύω ότι πρέπει να εργασθούμε για να αλλάξει το κλίμα στις σχέσεις και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο. Δεν έχει κανένα συμφέρον η Βουλγαρία να μας εμποδίσει στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, δήλωσε:

«Νομίζω ότι  μέχρι στιγμής τα αισθήματα εκατέρωθεν έχουν φθάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο. Και από τις δύο πλευρές των συνόρων θα πρέπει να γίνουν κατανοητά τα αισθήματα και η αμοιβαία στάση σε ορισμένα θέματα. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα, αλλά οι σχέσεις θα πρέπει να διέπονται από αρχές που είναι αποδεκτές από αμφότερες της πλευρές», είπε ο Πόποσκι.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr