Συρία: Πρώτο στάδιο ειρήνευσης- αποστολή πολυεθνικών δυνάμεων στο Χαλέπι




Ιανουάριος 18, 2014.

Πηγές των αραβικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας,  Ουαλίντ αλ Μοάλεμ απαιτεί την εγγύηση διεθνών και περιφερειακών χορηγών.

Συριακή εφημερίδα αναφέρει ότι η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρό στο Χαλέπι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ειρήνευση, σε μια σειρά από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των διεθνών ‘παικτών’.

Η πηγή προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, λέγοντας ότι «αυτά τα μέτρα θα κορυφωθούν με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα απαιτεί την εισαγωγή μια διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, τουλάχιστον, στα βόρεια της Συρίας».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι καθώς τα χαρακτηριστικά του «χάρτη της Συρίας» έχουν γίνει σαφή, η διάσκεψη της Γενεύης-2 θα χρειασθεί να  παράσχει μια πλατφόρμα για να ανακοινώσει μια διπλωματική συνεργασία για τον χάρτη αυτόν. Αυτό εξηγεί και την επιμονή των ‘διεθνών παικτών’ να συμμετάσχει στη διάσκεψη και η συριακή αντιπολίτευση.

Η πρωτοβουλία για την ειρήνευση στην περιοχή, σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ, απαιτεί την συγκατάθεση των αντιμαχόμενων μερών στο εσωτερικό της Συρίας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ζωές των μελών των πολυεθνικών δυνάμεων, που θα συμβάλλουν σε αυτήν. Η πηγή αναφέρει ότι παρά την όποια απόφαση θα υπάρξουν δυνάμεις , από τις ομάδες τζιχάντ, οι οποίες θα υπονομεύσουν την προσπάθεια, σημειώνει η ‘αλ Χαντάθ’.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr