«Οι Βούλγαροι Πομάκοι έχουν αποσχιστικές τάσεις»


Φεβρουάριος 5, 2014.

Ο Βούλγαρος καθηγητής Νικολάι Οφτσάροφ μιλώντας σήμερα στο βουλγαρικό «ράδιο Φόκους» χαρακτήρισε το «Ινστιτούτο των Πομάκων», που ιδρύθηκε τα τελευταία χρόνια, ως αποσχιστική οργάνωση, που προβαίνει σε μια «οργανωμένη εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Βουλγαρίας».


Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο ιδρυτής του Ινστιτούτου των Πομάκων είχε δηλώσει ότι το 2013 θα ήταν καθοριστικό έτος για τους Πομάκους της Βουλγαρίας και επεσήμανε ότι πρόκειται για τεχνητή εθνική ομάδα.

«Σήμερα είμαι εδώ στο Ζλάτογκραντ, τη λεγόμενη πομακική κοινότητα, και αν πω ότι κάποιος εδώ είναι Πομάκος θα το θεωρήσει ως προσβολή. Οι άνθρωποι εδώ είναι οι μισοί Χριστιανοί Βούλγαροι και οι άλλοι μισοί Μουσουλμάνοι Βούλγαροι και δεν υπάρχει κάποια άλλη εθνοτική ομάδα, αφού όλοι αυτοί ζουν μαζί και μιλούν την ίδια γλώσσα», δήλωσε ο Οφτσάροφ.

Ο ίδιος σχολίασε ότι στις αρχές Ιανουαρίου εμφανίστηκε ζήτημα δημιουργίας ενός Υπουργείου Μειονοτήτων. Οι κύριες ομάδες που θέλουν αυτό το υπουργείο είναι οι οργανώσεις των Ρομά, οι Σλάβοι και η μειονότητα των Πομάκων, είπε ο καθηγητής Οφτσάροφ και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί πρόκειται για ολόκληρα τμήμα της βουλγαρικής επικράτειας.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr