Αλβανία: «Θετικά μηνύματα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από τις 5 χώρες της ΕΕ»


Μάρτιος 25, 2014.

Διαπιστώνεται ότι τα πέντε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλάζουν τη στάση τους.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι πλέον μια νέα πραγματικότητα στον πολιτικό χάρτη στα Βαλκάνια και δεν μπορεί αγνοηθεί, και αυτές τις 5 χώρες: Ρουμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Σλοβακία, έχουν δείξει σημεία αλλαγής στάσης, σημειώνει η ‘Ora News’.


Η αλλαγή αυτή επισημάνθηκε  κατά τις πρόσφατες συναντήσεις στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες στα Τίρανα, πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα δήλωσε ότι «το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η καλύτερη επιλογή. Είναι γεγονός ότι αυτό είναι το μέλλον για όλη την περιοχή».

Δήλωση με παρόμοιο μήνυμα,  ήρθε από την Πρίστινα,  από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Πετρί Σελίμι, που δήλωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο, περίπου, και τα πέντε κράτη της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αναμένεται να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης.

Ο Σελίμι δήλωσε, πρόσφατα, ότι η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, έχει προχωρήσει  τις σχέσεις με τις χώρες αυτές σε κάθε τομέα της συνεργασίας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και οι συνεργάτες μας, οργάνωσαν  επίσκεψη στο Οικονομικό Επιμελητήριο στην Ελλάδα, βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου επισκέφθηκαν τη Ρουμανία καθώς και στην Κύπρο, όπου είχαν επαφές με την  κοινωνία των πολιτών της νήσου. Στη Σλοβακία έχουμε στείλει αρκετές αντιπροσωπείες μέχρι σήμερα και όλες αυτές οι διπλωματικές προσπάθειες μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται αν μας αποφέρουν απτά αποτελέσματα», είπε ο Σελίμι.

Ο ίδιος μίλησε για ριζική αλλαγή στη διαδικασία της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής συναίνεσης για την αναγνώριση. Ωστόσο στην ομιλία του δεν ανέφερε για την Ελλάδα, χώρα η οποία ασκεί την εκ περιτροπής  προεδρίας στην ΕΕ, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr