Το Ισραήλ θα πληρώσει στην Τουρκία για τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά

 Μέλη της Ισλαμικής οργάνωσης στο "Μαβί Μαρμαρά"- 2010


Μάρτιος 25, 2014.

Η υπογραφή της ισραηλινο-τουρκικής συμφωνίας, για την αποζημίωση στους συγγενείς των εννέα μελών της Οργάνωσης «Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που σκοτώθηκαν το Μάιο του 2010 στο πλοίο «Mavi Marmara»-ανοικτά της Γάζας, θα γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, αναφέρει η ισραηλινή τηλεόραση του καναλιού ‘9’, επικαλούμενη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Τουρκίας,  Μπουλέντ Αρίντς.


Υπενθυμίζεται ότι οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματισθεί στις 30 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να καταβάλει για τη δολοφονία των εννέα Τούρκων πολιτών το ποσό των 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι πρώτες πληροφορίες για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία σχετικά με την αποζημίωση εμφανίστηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 3 Φεβρουαρίου, αλλά μετά από 10 ημέρες, στα ειδησεογραφικά  πρακτορεία υπήρξαν αναφορές ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε το σχέδιο συμφωνίας που υποβλήθηκε.

Οι κύριοι λόγοι της διαφωνίας κατά τον επικεφαλής της κυβέρνησης ήταν το τεράστιο ποσό της αποζημίωσης καθώς και ο φόβος ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα προκαλούσε ισχυρή αντίδραση στα μέλη του συνασπισμού που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του πολιτικού στρατοπέδου της δεξιάς, του Νετανιάχου, σημειώνει το δημοσίευμα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr