Τουρκία: Τα κόμματα προειδοποιούν για νοθεία στις εκλογές


Μάρτιος 20, 2014.

Οι εντάσεις, οι απειλές και οι θεωρίες συνωμοσίας στην προεκλογική εκστρατεία της Τουρκίας, ώθησαν τις δύο πλευρές να προειδοποιήσουν σχετικά με κατάχρηση της ψηφοφορίας  και με την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει ότι θα ενεργοποιήσει μισό εκατομμύριο παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα.


Το πολεμικό κλίμα επιδεινώνεται και από κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Ερντογάν, όταν ένας εξέχων υποψήφιος δήμαρχος (Άγκυρας) προειδοποιεί για «εξαφάνιση μελανιού» στα εκλογικά κέντρα.

Οι τοπικές εκλογές σηματοδοτούν την έναρξη μιας κρίσιμης 15μηνης περιόδου για την Τουρκία, με προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μέσα σε ένα κλίμα που διανθίζεται από ενδεχόμενες απάτες.

Ο ίδιος ο Ερντογάν απευθυνόμενος προς τους υποστηρικτές του είπε να μην εξαπατηθούν από τους αντιπάλους, που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν για να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτιά τους.

Παρά το ταραχώδη πολιτικό βίο, οι προηγούμενες εκλογές στην Τουρκία, θεωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό ως ελεύθερες και δίκαιες, με το συνολικό έλεγχο της διαδικασίας από τα χέρια των κορυφαίων δικαστών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρακολουθεί τις δημοτικές εκλογές. Ούτε η Άγκυρα έλαβε κάποιο αίτημα για πρόσκληση, όπως είπε Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. Αν και, ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι διεθνείς ομάδες ελέγχου είναι ευπρόσδεκτες να παρακολουθήσουν την ψηφοφορία, εφ’ όσον το επιθυμούν.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr