Βοσνία: «Να καταργηθεί η σερβική δημοκρατία και η ομοσπονδία της Β-Ε»


Μάρτιος 12, 2014.

Ο ύπατος εκπρόσωπος για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βόλφγκανγκ Πέτρις και ο ειδικός για τα Βαλκάνια,  Κρίστοφ Σολιόζ σε άρθρο τους στην «Ανοιχτή Δημοκρατία»,  επισημαίνουν  ότι έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί η οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Σερβική Δημοκρατία και η Ομοσπονδία της Β-Ε, που είναι οργανωμένες  βάσει περιοχών.


«Το 1996, αμέσως μετά τον πόλεμο, υπήρχε αυτή η κρίσιμη αναθεώρηση των Ειρηνευτικών Συμφωνιών Ντέιτον, οι οποίες στη συνέχεια, θα περίμενε κανείς ότι μπορούσαν να αλλάξουν ή ακόμη και να ακυρωθούν, λόγω της δυσλειτουργίας της χώρας που είχε τον προσανατολισμό ενός εθνοτικού συνταγματικού πλαισίου, όπως υπεγράφη στο Ντέιτον το 1995».

«Οι πρόσφατες διαδηλώσεις  των πολιτών σε ολόκληρη την Β-Ε, ανάγκασαν τους πολιτικούς να σκεφθούν για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, αντί να εξαπλώνουν το φόβο για κάτι διαφορετικό.

Σήμερα η λογική της προσέλκυσης ψήφων έχει χάσει δύναμη. Υπάρχει μια ισχυρή άποψη κατά της διαφθοράς της ελίτ των πολιτικών, ανεξάρτητα από ποιο μέρος της χώρας ή έθνους, ανήκουν.

Επιπλέον το πολιτικό οικοδόμημα που συμφωνήθηκε στο Ντέιτον το 1995, είναι τώρα σε μια κατάσταση ρευστότητας και κατάρρευσης», αναφέρει το άρθρο.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η διεθνής κοινότητα και ασαφής υπάρχουσα πολιτική το μόνο που κάνουν είναι να εμβαθύνουν την πολιτική κρίση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι η διεθνής κοινότητα φέρει την ίδια ευθύνη για αυτό το θλιβερό φαινόμενο των πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας επί δέκα χρόνια, έδειξε το βάρος της πραγματικότητας, την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης από πλευρά της Ευρώπης.

Οι Πέτριτς και Σολιόζ θεωρούν ότι απαιτείται μία πλήρης αλλαγή της Ειρηνευτικής Συμφωνίας του Ντέιτον,  η οποία όπως λένε δημιούργησε ένα περίπλοκο Σύνταγμα.

«Έχει γίνει κάτι περισσότερο από προφανές ότι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος- το οποίο είναι υπερβολικά περίπλοκο- είναι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να καθιερωθεί μια σαφής λειτουργική θεσμική αρχιτεκτονική που θα ενισχύει τους βασικούς κανόνες του κράτους και θα εισάγει μια έξυπνη μορφή αποκέντρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, η οποία αποκέντρωση πρέπει εξετασθεί  εκ νέου και να αναδημιουργηθεί», σημειώνεται στο άρθρο.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr