Η Σαουδική Αραβία επικρίνει τη Ρωσία στη στάση της προς τη Συρία


Μάρτιος 1, 2014.

Ριάντ.

Η Σαουδική Αραβία ανταπέδωσε τις ρωσικές επικρίσεις για τα σχέδια της πρώτης να εφοδιάσει τους αντάρτες στη Συρία με  ατομικούς εκτοξευτήρες πυραύλων, ισχυριζόμενη ότι η υποστήριξη της Μόσχας στη Δαμασκό παρατείνει τη σύγκρουση.


Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαουδικής είπε στο τοπικό πρακτορείο, αργά την Παρασκευή, ότι το υπουργείο Εξωτερικών έμεινε «έκπληκτο από τις ρωσικές επικρίσεις προς τη Σαουδική Αραβία για την υποστήριξη του λαού της Συρίας».
Είπε ότι η επιμονή της Ρωσίας στην υποστήριξη του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, και η επαναλαμβανόμενη χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι το κλειδί για μια ειρηνική λύση.

«Αυτή η υποστήριξη είναι ο κύριος λόγος για τη βαρβαρότητα του συριακού καθεστώτος και για  τη σύγκρουση που τραβά επί τρία χρόνια, χωρίς ελπίδα μια διευθέτησης ή ενός τέλους σε μία από τις πιο σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις της εποχής μας».

Την Τρίτη, η Ρωσία προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι η παροχή προς τους αντάρτες της Συρίας, ατομικών εκτοξευτών πυραύλων, θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής.

«Αν αυτό το ευαίσθητο όπλο πέσει στα χέρια των εξτρεμιστών και των τρομοκρατών που έχουν πλημμυρίσει τη Συρία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι στο τέλος θα χρησιμοποιηθούν πέρα από τα σύνορα αυτής της χώρας της Μέσης Ανατολής», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η μακριά αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσία και της Σαουδικής Αραβίας έχει ενταθεί περαιτέρω, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Συρία, με τη Μόσχα να στέκεται δίπλα στον Άσαντ και το Ριάντ να προσφέρει ανοιχτή υποστήριξη των ανταρτών, σημειώνει η λιβανική Σταρ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr