Οι Τάταροι της Κριμαίας ζητούν στη χερσόνησο ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ


Απευθύνονται στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν για βοήθεια

Μάρτιος 6, 2014.

Ο αρχηγός της Μετζλίς των Τατάρων, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει άμεσα την εισαγωγή στο έδαφος της Κριμαίας μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, των Δυνάμεων Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής πηγής του Αζερμπαϊτζάν που επικαλείται  το «Ράδιο ελευθερία».


Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση στην Κριμαία, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μαζικές απώλειες.

«Η Μετζλίς (κυβέρνηση  μουσουλμάνων Τατάρων) απευθύνεται στον ΟΗΕ, στους αντιπροσώπους του ΟΑΣΕ, στους επικεφαλείς των κυβερνήσεων της ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Τσουμπάροφ.

Ο ίδιος θα δηλώσει ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Κριμαίας για ένταξη της  στη Ρωσία είναι μόνο για τρελούς.

«Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας νόμος για τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, και η απόφαση αυτή είναι παράλογη», είπε οργισμένος το Τσουμπάροφ.

Πρόσθεσε ότι οι Τάταροι της Κριμαίας δεν αναγνωρίζουν κανένα δημοψήφισμα υπό κατοχή.

«Όταν στους δρόμους κινούνται ένοπλοι στρατιώτες και υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα» είπε.

Ο Τσουμπάροφ ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν «για να υποστηρίξουν τους ομόθρησκους αδελφούς τους».

Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε αντιπροσωπεία των Τατάρων της Κριμαίας στην Άγκυρα για να συζητήσουν την κατάσταση.

«Τώρα δεν χρειάζεται συζήτηση, χρειάζεται δράση, πραγματική δράση. Οι Τάταροι της Κριμαίας δεν πρόκειται να ποτέ να ζήσουν σε κάποιο τμήμα της Ρωσίας, θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας για τα δικαιώματά μας», είπε ο πρώην πρόεδρος της Μετζλίς των Τατάρων της Κριμαίας, Μουσταφά Τζεμίλεφ.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr