Henry Kissinger: Η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο NATO


Μάρτιος 6, 2014.

Η Ουκρανία θα πρέπει να είναι μια γέφυρα μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης και όχι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο, ενός από τους αντιπάλους στην αντιπαράθεση με τον άλλον, γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσινγκερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Washington Post».


«Στη ζωή μου έχω δει τέσσερις πολέμους που ξεκίνησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και με τη στήριξη της κοινωνίας. Στη συνέχεια δεν ξέραμε πώς να τελειώσουμε με αυτούς τους τέσσερις. Στους τρεις πολέμους πήγαμε μονομερώς. Η πραγματική πολιτική παρουσιάζεται με το πως τελειώνει ο πόλεμος και όχι πως ξεκίνησε», είπε ο έμπειρος πολιτικός.

Η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει ότι οι προσπάθειες εξαναγκασμού στην Ουκρανία σε έναν δορυφόρο, συνεπάγεται την τριβή με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Δύση πρέπει να καταλάβει ότι για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν θα είναι ποτέ μία ξένη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναγνωρίσει ότι η συμπεριφορά της σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνέβαλε στην ανάπτυξη της κρίσης.

Ο Κίσινγκερ πιστεύει ότι η ρίζα του προβλήματος είναι οι πολιτικοί της Ουκρανίας, στην προσπάθειά τους να επιβάλουν τη θέλησή τους στις επαναστατημένες περιοχές της χώρας.

Αν οι ΗΠΑ θέλουν να ενεργήσουν με σύνεση, θα πρέπει να αναζητήσουν συμφιλίωση των φατριών της Ουκρανίας. Αλλά αυτή η πολιτική δεν κινείται, ούτε από τη Ρωσία, ούτε από τις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι φατρίες επιδείνωσαν  την κατάσταση, τόνισε ο Αμερικανός πολιτικός.

Η Ρωσία δεν μπορεί να επιβάλει μια στρατιωτική λύση, αποφεύγοντας, έτσι, την απομόνωση της χώρας.

Η Δύση θα πρέπει να πάψει τη δαιμονοποίηση του Πούτιν, αυτή δεν είναι πολιτική, αλλά ένα άλλοθι που δικαιολογεί την απουσία της πολιτικής, σημειώνει ο Κίσινγκερ.

Ο Κίσινγκερ προσφέρει τη δική του εκδοχή για την κατάσταση:

Α. Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα τις οικονομικές και πολιτικές συμμαχίες, μεταξύ άλλων με την Ευρώπη.

Β. Η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο NATO.

Γ. Η Ουκρανία είναι ελεύθερη να σχηματίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση  με τη συγκατάθεση του λαού της. Ο Κίσινγκερ συμβουλεύει τους Ουκρανούς ηγέτες  να συμβιβάσουν  τις διαφορετικές περιοχές, να συνεργασθούν με τη Δύση, χωρίς να τα χαλάσουν, όμως,  με τη Ρωσία.


Δ. Ας αναγνωρίσει η Ρωσία την κυριαρχία της Ουκρανίας επί της Κριμαίας και η Ουκρανία να «ενισχύσει την αυτονομία της Κριμαίας με τις εκλογές που θα διεξαχθούν, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών».

Πρέπει, επίσης,  να εξαλειφθούν όλες οι αμφιθυμίες σχετικά με την κατάσταση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Αζερμπαϊτζάν στη ρωσική γλώσσα.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr