«Η ρωσική προσάρτηση προκάλεσε καταστροφή 1400 τζαμιών στην Κριμαία»


..στους τρεις τελευταίους αιώνες


Απρίλιος 3, 2014.

Η μουσουλμανική παρουσία στην Κριμαία

Άγκυρα.

Ο ιστορικός της  μουσουλμανικής τέχνης, Νικόλε Νουρ Καντσάλ, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Κουζέι, αναφέρει ότι κατά τους τρεις τελευταίους αιώνες της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Αυτοκρατορία και κατόπιν στην Κομμουνιστική Ρωσία καταστράφηκαν περίπου 1400 μουσουλμανικά τεμένη που υπήρχαν στη Χερσόνησο.


 «Οι πόλεμοι που άρχισαν το 1771 και τέλος με τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1778, έγινε μια μεταμόρφωση στην περιοχή. Άρχισε από το 1771 μια μαζική μετανάστευση των Τατάρων, οι οποίο είχαν έρθει παλαιότερα στην Κριμαία και η μετανάστευση τους συνεχίσθηκε μέχρι το 1784.

Περισσότεροι από το μισό πληθυσμό των Τατάρων μετανάστευσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ‘ρωσοποίηση’ της Κριμαίας, συγχρόνως, όσοι Τάταροι παρέμειναν είχαν μια δύσκολη ζωή.

» Το δεύτερο κύμα της μαζικής μετανάστευσης συνέβη το 1853-1861.  Αυτή η μετανάστευση είχε  σημαντικά αποτελέσματα ως προς την καταστροφή των τζαμιών. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά, πολλά τζαμιά ήταν άχρηστα πια, και χρησιμοποιήθηκαν για άλλους λόγους.

»Οι χειρότερες συνέπειες υπήρξαν μετά την κομμουνιστική επανάσταση το 1917, αλλά και αργότερα στο μεσοπόλεμο. Στο τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου οι μουσουλμάνοι της Κριμαίας είχαν τελείως εγκαταλείψει την περιοχή. Αυτό έγινε με εντολή του Στάλιν, που σήμερα είναι γνωστή ως ‘Μεγάλη Εξορία’.

Μόλις, μετά το 1990 κατάφεραν οι Τάταροι να επιστρέψουν στη Χερσόνησο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πηγές υπήρχαν 1474 τζαμιά στην Κριμαία επί Οθωμανικής Περιόδου, ενώ σήμερα έχουν απομείνει μόνο 80».

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr