Τουρκία: «Περίεργοι» οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για παραβίαση των Στενών


Απρίλιος 13, 2014.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «περίεργες» τις ρωσικές ανησυχίες, ως προς την εφαρμογή, από την Τουρκία, της Συνθήκης του Μοντρέμ για τα Στενά των Δαρδανελίων.

Η Ρωσία υποστήριξε, νωρίτερα αυτόν το μήνα, ότι αμερικανικά σκάφη παρέμειναν στη Μαύρη Θάλασσα πλέον του χρόνου που καθορίζεται από τη σύμβαση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε την Πέμπτη, ότι μόνο ένα σκάφος των ΗΠΑ, το «USS Taylor» είχε μείνει περισσότερο από 21 ημέρες- όπως ορίζεται στη σύμβαση- γιατί έπρεπε να λάβει βοήθεια ρυμούλκησης, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Σάββατο, ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας είναι ‘αδύνατο να γίνουν κατανοητοί’ για την παράταση του χρόνου για το σκάφος που οφείλεται σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη σύμβαση σχολαστικά, όπως έκανε και πράττει επί 78 έτη, ανέφερε το υπουργείο.

Το άλλο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, το «USS Truxtun» εγκατέλειψε τη Μαύρη Θάλασσα σε 21 ημέρες από την είσοδό του, προσθέτει η δήλωση.

Η Σύμβαση του Μοντρέ είναι σε ισχύ από το 1936.

--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr