Πρώην σύμβουλος Λευκού Οίκου: Να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία


Απρίλιος 15, 2014.

Ουάσιγκτον.


Η Δύση πρέπει να υποστηρίξει τον ένοπλο αγώνα των Ουκρανών εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία δεν αφήνει την ευκαιρία να καταλάβει τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNN, ο πρώην προεδρικός σύμβουλος των ΗΠΑ, Zbigniew Brzezinski.

«Βλέπω ότι υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα σε αυτά που συνέβησαν πριν από


 λίγες εβδομάδες στην Κριμαία, να γίνονται τώρα στα ανατολικά», είπε ο Μπρεζίνσκι προσθέτοντας ότι η Ρωσία ακολουθεί την ίδια τακτική για να αποσυνδέσει την ανατολική Ουκρανία από την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον Μπρεζίνσκι σε περίπτωση αντιπαράθεσης οι Ρώσοι σκοπεύουν να στείλουν στρατεύματα τα οποία είναι τώρα στα σύνορα της Ουκρανίας και η περαιτέρω εξέλιξη να εξαρτηθεί από τους ίδιους τους Ουκρανούς.

«Εάν δεν υπάρξει σύγκρουση με τη Ρωσία, πολλές περιοχές της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν το σενάριο της Κριμαίας και η Δύση σε αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να παρέμβει ενεργά στην υπόθεση», είπε.

«Αλλά, εάν αποφασίσει (η Ουκρανία) να αντισταθεί, αυτό θα γίνει βήμα προς βήμα, και αν η αντίσταση συνεχισθεί, η Δύση – είτε το θέλει είτε όχι- θα βρίσκεται κάτω από μεγάλη πίεση της κοινής γνώμης, να τους βοηθήσει», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Επιπρόσθετα ο Μπρεζίνσκι, είπε ότι αυτό πρέπει να ανακοινωθεί επισήμως προς την Ουκρανία.

«Αν τους ενημερώσουμε σχετικά, εκ των προτέρων (για βοήθειά μας) είναι πολύ πιθανόν ότι οι Ουκρανοί θα αντισταθούν εναντίον της Ρωσίας, και εάν οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό θα σκεφτούν δύο φορές πριν προβούν σε μεγάλη εκστρατεία», κατέληξε.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr