Η Τουρκία θα αποκαταστήσει τζαμί στην αλβανική πρωτεύουσα


Μάιος 3, 2014.

Η Τουρκία επιδιώκει την αποκατάσταση του τζαμιού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Τίρανα- πρωτεύουσα της Αλβανίας- γνωστό ως ‘τζαμί Ετχέμ Μπέη’.


Η αποκατάσταση του τζαμιού ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Τουρκίας, Εμρουλάχ Ισλέρ και θα γίνει με συνεργασία με την τουρκική υπηρεσία συντονισμού (ΤΙΚΑ), όπως τόνισε κατά την  επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα.

Ο καθηγητής Μπιρόλ Τσετίν, συντονιστής της TIKA στην Αλβανία, δήλωσε ότι οι εργασίες για το τζαμί Ετχέμ Μπέη, το μόνο που απόμεινε από την εποχή της Τουρκοκρατίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η αποκατάστασή του ενδέχεται να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Το 1967 κατά τη διάρκεια της εποχής του κομμουνισμού στην Αλβανία, ο Ενβέρ Χότζα, πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, έκλεισε ή κατέστρεψε τα περισσότερα τζαμιά και εκκλησίες στην Αλβανία, αφού καθόρισε το κράτος ως άθεο. Αλλά, το τζαμί – ως εκ θαύματος- παρέμεινε στη θέση του, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’90 με την έναρξη του δημοκρατικού κράτους και την εφαρμογή των δημοκρατικών νόμων στην Αλβανία, το τζαμί άνοιξε και πάλι για τους προσκυνητές Αλβανούς.

Από τότε πολλά τζαμιά χτίσθηκαν στη χώρα, αλλά το Ετχέμ Μπέη, έμεινε σε κακή κατάσταση μέχρι σήμερα, σημειώνει το πρακτορείο Anadolu.


--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr