Πρόεδρος Σκοπίων: Ναι στη Συμφωνία Καλής Γειτονίας

Μάιος 9, 2014.


Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στο Βερολίνο, ο επικεφαλής του κράτους των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τις αξιολογήσεις του Βούλγαρου προέδρου και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υπογράψουν αμέσως δήλωση σχέσεων καλής γειτονίας με τη γειτονική Βουλγαρία, βάσει της συμφωνίας του 1999.


Η δήλωση του προέδρου, ήταν δημόσια και επιβεβαιώθηκε από την πρεσβεία των Σκοπίων στη Σόφια.

«Χαιρετίζω την εκτίμηση του προέδρου Πλεβνέλιεφ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του, ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της παλιάς συμφωνίας για την καλή γειτονία θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Επίσης προτείνω οι δύο μας να κάνουμε αυτό και χωρίς καθυστέρηση στη Σόφια ή στα Σκόπια» είπε ο πρόεδρος Γκεόργκι Ίβανοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Βούλγαρου προέδρου Πλεβνέλιεφ στη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Τι είπε ο Πλεβνέλιεφ


«Η Βουλγαρία είναι ένας υποστηρικτής και πολύ καλός φίλος όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία και ένταξη στο NATO όλων των χωρών» είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος  σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε και συνέχισε:

«Το 1999 μεταξύ των Σκοπίων και της Βουλγαρίας υπήρχε μια δήλωση σχέσεων καλής γειτονίας. Ήταν απλό και καλό  έγγραφο και για τις δύο πλευρές, που ανέφερε τα δύο κράτη να κάνουν ένα ιστορικό βήμα- σχέσεις καλής γειτονίας. Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε  ότι δεν δέχεται τέτοιο έγγραφο. Φυσικά, η Βουλγαρία επιθυμεί καλές σχέσεις γειτονίας μέσω μιας συμφωνίας. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι αρχές των Σκοπίων δεν το επιθυμούν. Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε την υποστήριξή μας μέρα-νύχτα. Είμαστε ένας μεγάλος φίλος, βλέπουμε το μέλλον των Σκοπίων, και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα Βαλκάνια», είπε ο Πλεβνέλιεφ, σύμφωνα με το βουλγαρικό Φόκους.

--
(σημ. Στις δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου δεν γίνεται καμία αναφορά για κοινές ιστορικές επετείους και εθνικές εορτές από τις δύο πλευρές,  όπως παλαιότερα)

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr