Σκόπια: Να εκμεταλλευθούμε το φόβο της Δύσης από τη ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια


Μάιος 9, 2014.

Σκόπια.

Η πΓΔΜ δεν μπορεί να περιμένει τίποτε ουσιαστικό από συνόδους κορυφής της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή, σήμερα (χθες), στη Θεσσαλονίκη, ισχυρίζονται οι ειδικοί στο διεθνές δίκαιο του νοτιοσλαβικού κράτους.


Ορισμένοι από αυτούς, όπως η Σόνια Στογιαντίνοβιτς- γράφει το σλαβικό δημοσίευμα- πιστεύουν ότι η συνάντηση ήταν καθαρά τυπική και δεν περίμεναν καμία πρόοδο όσον αφορά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ούτε να προκύψει κάποια αλλαγή της Ελλάδας στη θέση που ακολουθεί στη διαφωνία του ονόματος.

Επίσης, ο πρώην πρέσβης, Ρίστο Νικόφσκι,  τόνισε ότι από τέτοιες συναντήσεις δεν πρέπει να περιμένει κανείς πολλά, αλλά ότι τα Σκόπια πρέπει να χρησιμοποιήσουν το φόβο της Δύσης για αύξηση της  ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, γιατί έτσι, θα αναγκασθεί η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες να πιέσουν τη χώρα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO, τουλάχιστον με την προσωρινή ονομασία FYROM.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον επίσημα, αποτελεί προτεραιότητα κάθε προεδρίας.

Παρά το γεγονός ότι το έτος 2014 είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν ως καταληκτικό έτος για την είσοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με εξαίρεση την Κροατία και τη Σλοβενία, χώρες που είναι, ήδη πλήρη μέλη, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την Ευρώπη, τόνισε ο πρέσβης Νικόφσκι, σύμφωνα με το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr