Αλβανία: Σημαντική η διάσκεψη των υπουργών στη Θεσσαλονίκη


Μάιος 9, 2014.

«Η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να φέρει ισχυρούς δεσμούς στην περιοχή με κοινά έργα υποδομής και ανάπτυξης της οικονομίας», αυτό σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα της εφημερίδας Shqip.


«Οι υπουργοί Εξωτερικών της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη χθες, για μια κοινή διάσκεψη, να συζητήσουν τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11 χρόνια μετά από τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πόλη, όπου άνοιξε ο δρόμος για την ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ».

Επικεφαλής του Συνεδρίου ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εκπροσωπούσε την  Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, παρευρίσκονταν επίσης, η Επιτροπή της Διεύρυνσης της ΕΕ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Federica Mogherini, αφού το δεύτερο εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνει η Ιταλία.

Την Αλβανία εκπροσώπησε στο συνέδριο, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος τόνισε ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι υπουργοί των χωρών της ΕΕ, θα αξιολογήσουν αυτά τα επιτεύγματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συνέδριο παρέχει στις χώρες των Βαλκανίων την προοπτική μιας μελλοντικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενθαρρύνει το πνεύμα της περιφερειακής συνεργασίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και προωθεί την ένταξη.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο- σημειώνει η αλβανική εφημερίδα των Τιράνων- τόνισαν ότι η πολιτική της διεύρυνσης της ΕΕ, δεν αποτελεί μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη, αλλά μέρος της λύσης τους.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η πολιτική αυτή έχει διατηρήσει την Ευρώπη σε ασφάλεια και ειρήνη, έχει μεταμορφώσει και εκσυγχρονίσει τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, δίνοντας στους πολίτες τους την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr