Τσετσένοι τζιχαντιστές στη Συρία: Ομάρ αλ Σισάνι


Μάιος 2, 2014.

Οι Τσετσένοι  μαχητές Τζιχάντ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση στη Συρία. Αγωνίζονται  από το 2012 και ο ρόλος τους έχει σχεδιασθεί προσεκτικά, με άμεση καθοδήγηση από ορισμένες χώρες και με έμμεση συμμετοχή μιας σειράς γραφείων υπηρεσιών πληροφοριών.


Ο τζιχάντ ρόλος της Τσετσενίας, στη συριακή κρίση, έχει τη συγκεκαλυμμένη υποστήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.

Οι δεσμοί του Κατάρ με τους τζιχαντιστές της Τσετσενίας, αν και είναι σχετικά πρόσφατοι, εντούτοις είναι οι πιο αποτελεσματικοί. Οι Σαουδάραβες έχουν παράσχει γραμματειακή (θρησκευτική) υποστήριξη, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας είναι κυρίως διοικητικής μέριμνας (για τη διατήρησή τους).

Ο Ομάρ της Τσετσενίας

Τον Σεπτέμβριο του 2010, οι γεωργιανές αρχές συνέλαβαν τον Ταρχάν Μπατιρασβίλι, με την κατηγορία  της παράνομης αγοράς και αποθήκευσης όπλων. Η σύλληψή του αποτέλεσε και το μετασχηματισμό του σε άνθρωπο τζιχάντ, ώσπου, να γίνει τελικά ένας από τους πιο γνωστούς τζιχάντ ηγέτες στη Συρία.

Ο Ομάρ γεννήθηκε το 1986 στην κοιλάδα Πανκίσι που βρίσκεται στην βορειοανατολική Γεωργία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Τσετσένοι. Το 2006 είχε καταταχθεί στο γεωργιανό στρατό. Διακατέχονταν από το πάθος του για μάθηση σε διάφορες πολεμικές τέχνες.

Το 2008 πήρε απολυτήριο από το στρατό , λόγω παρουσίασης βλάβης στην υγεία του- φυματίωση.

Από τότε άρχισε να ασχολείται με τον ‘Ισλαμικό Ιερό Πόλεμο κατά των Απίστων’ και γνωρίστηκε με μια σειρά ατόμων της ίδιας ιδεολογίας- τζιχαντιστές.

Μετά τον εγκλεισμό του στη φυλακή το 2010, όπως προείπαμε, έτυχε να γνωρίσει ένα Σαουδάραβα που ονομάζονταν Μοχάμεντ και είχε σχέση με μεγάλους ηγέτες της Τζιχάντ. Από εκεί ο Ταρχάν Μπατιρασβίλι μυήθηκε στην ιδεολογία τζιχάντ.
Ο Μπατιρασβίλι έδειξε προθυμία να συμμετάσχει σε τζιχάντ και ο ίδιος καθόρισε τον εαυτό του ως « μαχητής τζιχάντ των απίστων Ρώσων».

Ο Σαουδάραβας καθοδηγητής του, θα του μιλήσει για τη λύτρωση της ισλαμικής ιδεολογίας και τα σημάδια για την ύπαρξη του Αλλάχ, θα προσθέσει η πηγή.

Ο Μπατιρασβίλι λόγω της φυματίωσης αφέθηκε ελεύθερος  από τη φυλακή. Ο Σεΐχ (Μπατιρασβίλι) βγήκε από τη φυλακή οπλισμένος με τις προσευχές του αδελφού Μοχάμεντ και με σειρά κληρικών που  έπρεπε να επικοινωνήσει μαζί τους.

Η 'αραβοποίησή' του

Ο Μπατιρασβίλι μετονομάστηκε ως Ομάρ αλ Σισάνι (Ομάρ της Τσετσενίας-Σισάνι) και ήρθε σε επαφή με δύο κληρικούς μέσω του Διαδικτύου. Του είπαν ότι υπήρχαν έντονες προσπάθειες για αναβίωση της χρυσής εποχής του Τζιχάντ. Η συνάντηση τους έγινε στην Αίγυπτο το 2011.

«Πιθανόν το Φεβρουάριο του 2011 συναντήθηκε με τον Σαουδάραβα κληρικό και έναν επιχειρηματία από το Κατάρ- εξέχουσα προσωπικότητα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και έναν νεαρό Τούρκο, γνωστός ως Μανσούρ αλ Τούρκι».

Την ίδια χρονιά ο Μπατιρασβίλι ως ‘Ομάρ αλ Σισάνι’ βρέθηκε στην Τουρκία, πριν από είσοδό του στη Συρία για να οργανώσει μια ομάδα «τζιχάντ εναντίον των Ρώσων και τους συμμάχους, του κόμματος Μπαάθ της Συρίας, που δεν είναι κατώτεροι των άπιστων Ρώσων».

Ο Ομάρ αλ Σισάνι τελικά βρέθηκε με τον αρχηγό της ομάδας ‘Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε’ τον γνωστό Αμπού Μπάκρ αλ Μπαγντάντι και προσκόλλησε στην ομάδα αυτή, διοργανώνοντας τη δική του ομάδα.

Στη Συρία υπήρχε ήδη, ο Σαλάχ αλ Ντιν αλ Σισάνι, ένας άλλος διοικητής της Τσετσενίας με 800 μαχητές με τους οποίους ο Ομάρ Σισάνι συνεργάσθηκε ορισμένους μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

Ο ρόλος της Τουρκίας

Οι Τσετσένοι τζιχαντιστές  της Συρίας, είναι εξαρτώμενοι ,κυρίως, από την Τουρκία.
Από αυτήν αναζητούν βοήθεια.

Η τουρκική συνεργασία με τους Τσετσένους μαχητές Τζιχάντ χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ειδικότερα από τα χρόνια της βασιλείας του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Ι, ο οποίος βοήθησε τον Σεΐχ Μανσούρ αλ Σισάνι στον πόλεμο με τη ρωσίδα αυτοκράτειρα Αικατερίνη το 1787.

«Από την αλ Αχμπάρ»
--



Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr