Το Μαυροβούνιο εορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας με την ελπίδα να ενταχθεί το NATO


Μάιος 21, 2014.

Ο Γραμματέας του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, έχει μεταβεί στην Ποντγκόριτσα την Τετάρτη, σε μια διήμερη επίσκεψη για να συζητήσει τις φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου για ένταξή του στην Ατλαντική Συμμαχία.


Εν όψει της συνόδου κορυφής του NATO,που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Ουαλία, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει την αυτοπεποίθηση ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στη Συμμαχία.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Κιουκάνοβιτς, δήλωσε ότι η επίσκεψη Ράσμουσεν στην Ποντγκόριτσα, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, έχει έναν επιπλέον συμβολισμό.

«Η επίσκεψη  του Γραμματέα του NATO, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, αποτελεί στήριξη για τις φιλοδοξίες του Μαυροβουνίου στην ένταξη του στην Ευρω-Ατλαντική Συμμαχία, αλλά και στην κατανόηση της σημασίας της ένταξης, όχι μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο πρόεδρος Τζουκάνοβιτς την Τρίτη.

Τον Μάρτιο, ο Γραμματέας του NATO, περιέγραψε το Μαυροβούνιο ως ένα σημαντικό εταίρο για τη Συμμαχία και επαίνεσε την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μεταρρύθμισης. 

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η Συμμαχία έχει εντοπίσει βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του νόμου και της τάξης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος,  από τα οποία πλήττεται η χώρα.

Ωστόσο, η υποστήριξη των Μαυροβουνίων στην ένταξη στο NATO, παραμένει σε σχετικά χαμηλά ποσοστά και οι αξιωματούχοι του NATO έχουν ενθαρρύνει την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση των επιπέδων στήριξης από τον πληθυσμό.

--

               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr