Αντιπαράθεση Κούρδων με τις τουρκικές αρχές


Δύο Κούρδοι διαδηλωτές στο Ντιγιαρμπακίρ κατεβάζουν την τουρκική σημαία

Ιούνιος 9, 2014.

Ομάδα Κούρδων, στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που κατοικείται κυρίως από  κουρδικό πληθυσμό, κατέβασε την τουρκική σημαία από ένα τουρκικό στρατιωτικό κτήριο, μετά τις έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες που ακολούθησαν στην κηδεία του Ραμαζάν Μπαράν που τον σκότωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες, το Σάββατο.


Κατά τη διάρκεια της κηδείας του Κούρδου διαδηλωτή –γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- μασκοφόροι άνδρες πέταξαν μικροαντικείμενα με εκρηκτικά, πυροτεχνήματα και πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει την κηδεία και ανταπέδωσαν στα πυρά των διαδηλωτών με δακρυγόνα και κανόνια νερού.

Η ένταση μεταφέρθηκε και στην περιοχή Lice, με διαμαρτυρίες Κούρδων κατά των τουρκικών αρχών, ενώ στην πόλη Χακάρι, ομάδα έφηβων Κούρδων πέταξαν βόμβες μολότοφ στο κτήριο της τουρκικής αστυνομίας. Οι αστυνομικοί διασκόρπισαν τους διαμαρτυρόμενους ρίχνοντας με τα όπλα τους στον αέρα.

Παρά την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του φυλακισμένου αρχηγού του PKK, Αμπνουλάχ Οτσαλάν- συνεχίζει το δημοσίευμα- οι εντάσεις στην περιοχή παραμένουν αμείωτες με τάση αύξησης, αφού εξεγερμένοι Κούρδοι προσπάθησαν να κλείσουν  το δρόμο Ντιγιαρμπακίρ – Μπιγκόλ την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αρχηγός του στρατού, αναφερόμενος στο κατέβασμα της τουρκικής σημαίας από την πόλη Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δράσεις των Κούρδων στην νοτιοανατολική Τουρκία έχουν φθάσει στα όρια της υπομονής του.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι ομάδες που προκαλούν τις ταραχές αυτές χρησιμοποιούν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά για την πραγματοποίηση των σκοπών τους.

--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr