Ουκρανία: Σκέψεις για τηλεοπτική προπαγάνδα στη ρωσική γλώσσα από την Τσεχία


Ιούνιος 5, 2014.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών προτίθεται να δημιουργήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό που θα μεταδίδει ενημερωτικά προγράμματα στην Ουκρανία στη ρωσική γλώσσα και συνεπώς θα ανταγωνιστεί τα κανάλια της Ρωσίας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle (στη ρωσική γλώσσα) η ιδέα της Τσεχίας υποστηρίζεται από διπλωμάτες της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

Η πρωτοβουλία των χωρών της ομάδας Visegrad, είναι μια απάντηση στα σχέδια του Κιέβου να απενεργοποιήσει όλα τα κανάλια στη ρωσική γλώσσα που είναι ελεγχόμενα από τη Μόσχα.

«Αυτό, όμως,  θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του πληθυσμού των ανατολικών επαρχιών στις πληροφορίες», σημειώνει η αρθρογράφος της «Lidové», Κατερίνα Σαφαρτζίκοβα.

  Το υπουργείο Εξωτερικών της τσεχικής δημοκρατίας τονίζει ότι η Ουκρανία θα γίνει μια σταθερή χώρα, εάν οι πολίτες της δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αλλά και σε ανεξάρτητη τηλεόραση, αυτό, τουλάχιστον, δήλωσε ο  Λιούμπομιρ Ζαοράλεκ, υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση για μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να γίνει από  την ομάδα των χωρών Visegrad ή με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί «μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως».

Το Τσεχικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία του Euradio FM  και του δορυφορικού καναλιού Belsat TV, που μεταδίδονται από την Ευρώπη προς τη Λευκορωσία, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της «πρωτοβουλίας της Ουκρανίας στην Τσεχική Δημοκρατία», ο Μπογντάν Ραϊτσίνετς, επεσήμανε ότι οι εκπομπές στη ρωσική γλώσσα στην Ουκρανία από το εξωτερικό είναι «σαν να ρίχνουμε νερό στο μύλο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς της ουκρανικής γλώσσας».

«Είμαι σίγουρος ότι οι αυτονομιστές θα αποδεχθούν την ύπαρξη ενός ρωσόφωνου καναλιού, ως απόδειξη ότι η Ουκρανία έχει δύο επίσημες γλώσσες. Και αυτό δεν συνιστά  μια ανεξάρτητη Ουκρανία», είπε.


--
               


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr